Data publicării 3 noiembrie 2024
Care ar fi cel mai potrivit instrument de observații pentru mine? O lunetă, un newtonian sau un catadioptric? Ce oculare sunt recomandate pentru Saturn, Jupiter sau pentru obiecte de cer profund și fac ocularele vreo diferență? De ce magnificațiile mari nu sunt neapărat un deziderat al observațiilor și cum influențează condițiile atmosferice calitatea observațiilor? Ce ar trebui să știu înainte de a investi într-un telescop?
La aceste întrebări și la multe altele am răspuns în cadrul ședinței a doua a cursului nostru de astronomie desfășurată joi 24 octombrie 2024 în amfiteatrul Voinov al Facultății de Biologie din București. Ședința a fost de mare interes, achiziția unui telescop și a accesoriilor pentru observații fiind o investiție importantă care poate transforma simpla curiozitate într-o experiență nocturnă de neuitat, într-un hobby entuziast cât pentru o viață întreagă sau într-o durere de spate și o mare dezamăgire.
Cursanții au putut vedea și interacționa cu diferite tipuri de telescoape și accesorii optice din dotarea clubului nostru pe care le-am expus ca material de studiu, au aflat despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip constructiv de telescop sau montură și pentru ce tip de activități observaționale sunt ele mai potrivite. Nu au lipsit informații care permit cursanților să aleagă în cunoștință de cauză un ocular de calitate, utilitatea filtrelor vizuale pentru diferite obiecte de cer profund și alte accesorii. În final marea dezbatere reflector-refractor dintre colegii noștri Cristian Mircea Stancu și Mihai V. Barbu a marcat momentul de intensitate, interactivitate și regie maximă al acestei ședințe de curs.
Două seri mai târziu cursanții aveau să pună în practică cele învățate despre instrumente și bolta cerească, în cadrul unui star-party în afara capitalei la cer negru organizat de membrii clubului nostru. Benzile noroase ale planetei Jupiter, inelele lui Saturn, Cometa C/2023 A3, Pleiadele, Roiul dublu din Perseu, Nebuloasa din Orion, Galaxia din Andromeda și rotocoalele de gaz ale nebuloaselor Inel și Helix au strălucit prin telescoape și au încântat privirea cursanților noștri transformând cerul într-o veritabilă experiență de cunoaștere.
Cursul este organizat în parteneriat cu Universitatea din București, Facultatea de Biologie și Institutul de Cercetare al Universității din București.
Lectori au fost Mihai V. Barbu si Cristian-Mircea Stancu
Autor text Daniel Berteșteanu