Asteroidul (390) Alma de Bogdan Stanciu

Perseide 2021 de Cristian Suciu
8 august 2021
Astroclubul a ajuns pe cel mai înalt pisc din Austria, la 3798 m, dus acolo de Alex Boru
20 august 2021

Asteroidul (390) Alma de Bogdan Stanciu

Fiind membrii cei mai numeroși ai Sistemului Solar, numărul lor ajungând, se pare, la ordinul sutelor de milioane, asteroizii sunt printre corpurile cele mai studiate, în structura și compoziția lor aflându-se indicii ale formării sistemului solar din care facem parte.
Aceste veritabile fosile “băntuie” în majoritatea lor între orbitele planetelor Marte și Jupiter, în așa numita Centura Principală, la o distanta medie de 2,1-3,3 UA. (1 UA = 150 mil. Km). Aceștia au fost împiedicati în a acreționa și a forma o planetă de către gravitația puternică a gigantului Jupiter.
O data cu evoluția tehnicii de observare și fotografiere, accesibilitatea asteroizilor a devenit mult mai mare în rândul astronomilor amatori, care aduc anual contributii majore la înțelegerea din ce in ce mai bună a acestora.
Asteroidul (390) Alma face parte din zona intermediară a Centurii Principale, orbitând la o distanță medie de 2,65 UA față de Soare. Are un diametru de aprox. 25,6 km și o perioadă de revoluție de 4,3 ani. Este unica descoperire a lui Guillaume Bigourdan, care a detectat acest asteroid în data de 24 martie1894, la Paris.
Una din caracteristicile care pot fi analizate cel mai usor de către astronomi este perioada de rotație a asteroizilor. Având o forma neregulată, aceștia îsi schimbă periodic luminozitatea în funcție de emisfera pe care o au expusă în acel moment observatorului. De multe ori, rotația are loc în jurul unei singure axe de rotație, făcând facilă determinarea perioadei de rotație, bazată pe analiza curbei de lumina.
Pe data de 07 august 2021, am folosit cadre luate la asteroidul (390) Alma cu scopul de a determina perioada de rotație. Curba de lumină arată o variație a luminozitatii de aprox. 0,4 magnitudini cu o perioadă de 3,78 ore, valoare foarte apropiată de cea oficială (3,74 ore). În prezent, (390) Alma se află la cca. 301 mil. km de Terra, aflându-se în constelatia Varsatorului.
Forma asteroidului poate fi vazută la acest link:
https://3d-asteroids.space/asteroids/390-Alma?fbclid=IwAR07Sa6sZeUXnyljkrMgQ1BnZYB4ntTcxxCYRvI-wjPW3gIv9_Kg9RyhECQ
Orbita asteroidului poate fi vazută la acest link:
Datele au fost încarcate in baza de date ALCDEF: https://minplanobs.org/alcdef/...
Date tehnice:
106 cadre x 120 sec
Skywatcher 130 f/5 + camera QHY 163M, filtru Clear
Atasez acestui articol curba de lumină obtinută, animația cu deplasarea asteroidului în câmp și traiectoria pe cer pentru luna August 2021.
Multumesc Astroclubul Bucuresti pentru îndrumare și implicare.
Cer senin!
Text, grafice, animație  și foto de Bogdan Stanciu, membru al Astroclubului București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *