Data postarii 2 Iulie 2022
În ultima zi a lunii Iunie, 2022 Astroclubul Junior a participat cu mare bucurie la Ziua Porților Deschise organizată cu ocazia Asteroid Day de către Institutul Astronomic al Academiei Române.
Ne-am sclipicit (mult) modelând asteroizi din Airclay pe care apoi i-am transformat în brelocuri, am făcut colaje cu Centura Principală de Asteroizi (și aici am folosit sclipici), am colorat dedicate acestei zile și am pictat cu acrilice cometa 67P Churyumov-Gerasimenko. Mai mult, am putut vedea și pipăi asteroizii Ryugu și Bennu, ambii printați 3D. Le mulțumim pe această cale prietenilor de la Institutul Astronomic al Academiei Române care ne-au ajutat cu printarea 3D a cometelor și a asteroizilor.
Copiii au avut ocazia să interacționeze cu astronomi profesioniști, au aflat informații despre asteroizi, comete, despre ce diferențe există între un meteoroid, meteor și meteorit, despre Soare și fenomenele care se petrec în el și ne pot afecta, inclusiv au aflat despre rețeaua de camere de supraveghere pentru monitorizarea meteorilor (M.O.R.O.I).
Vedeta incontestabilă a zilei a fost V.A.S.I.L.E (Vehicul Autonom și Laborator Extraplanetar) care a cucerit inimile copiilor, dar trebuie să recunoaştem, și pe ale noastre!
Ne-am simțit onorați să participăm la un eveniment atât de reușit și cu un impact atât de puternic asupra publicului vizitator. Mulțumim Institutului Astronomic al Academiei Române pentru invitație și abia așteptăm următoarele întâlniri!
Echipa care a reprezentat Astroclubul București la acest eveniment a fost formată din: Andra Stoica, Diana Chiriță, Cosmin Șulea și Adrian Neaga, precum și voluntarele noastre, foste cursante ale Astroclubului Junior, Andreea și Lara.
Text: Diana Chiriță
Foto: Bahlu’
Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul București
Mai jos puteți să vedeți câteva fotografii de la acest eveniment.
Data postării 30 aprilie 2022
La ultima întâlnire a programului Astroclubul Junior, am învățat (și desenat) adresa noastră cosmică împreună cu Diana. Am aflat că există o mulțime de tipuri și forme de galaxii: în spirală, cu brațe și fără brațe, ba unele chiar sub formă de inel.
Și ce să vezi?
Ne-am minunat când am văzut fotografii cu unele galaxii care nu au stat cuminți la locul lor și s-au contopit cu vecinii!
La final, am urmărit un filmuleț care ne-a plimbat de pe planeta noastră până departe, la marginea Universului.
Activitățile Astroclubului Junior vor continua și pe parcursul verii, prima dintre ele fiind la Astrofest unde vom avea multe surprize pentru cei mici, dar și pentru adulți.
Text de Diana Chiriță
Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucuresti
Data postării: 28 aprilie 2022
Astroclubul Junior la Astrofest 2022
Vă invităm cu drag la Astrofest 2022 ! În data de 7 Mai 2022, vă așteptăm între orele 11.00 – 22.00 în Parcul Crângași la cel mai important astroeveniment al anului.
Echipa Astroclubul Junior a pregătit multe surprize cu diferite activități pentru copii. Vom desena sistemul solar și vom lipi planetele, vom învăța ordinea lor și modul în care se rotesc în jurul Soarelui cu ajutorul unui planetariu motorizat, ne vom confecționa propriul Eclipsometru cu care vom descifra formarea eclipselor lunare și solare, vom face fișe din care să aflăm ce obiecte se află în Sistemul nostrul Solar. Și bineînțeles că vom răspunde la toate întrebările venite de la cei mici… și de la cei mari!
De asemenea, echipa de lucru a proiectului “Astronomie pentru nevăzători” din cadrul Astroclubului București va avea un loc special amenajat pentru persoanele cu dificultăți de vedere, unde voluntarii noștri vor ține prezentări de Astronomie adaptate special pentru aceasta categorie de persoane. Astfel, vom vorbi despre Nașterea și Evoluția Universului, despre Găurile Negre, Stele, Sistemul Solar și planetele, Constelații, fiecare activitate fiind însoțită de materiale tactile special concepute pentru a veni în sprijinul înțelegerii conceptelor discutate.
Dintre materialele utilizate pentru activități putem enumera:
- baloane cu stele în relief
- planșe termoforme,
- planete pe sfoară pentru înțelegerea distanțelor dintre acestea,
- planetariu cu cupolă tactilă a cerului de vară,
- machetă a unui crater lunar,
- cartonașe cu constelații cusute
- plăcuță cu stele în relief pentru demonstrarea distanțelor dintre stelele care formează o constelație.
Va așteptăm cu drag!
Pentru o mai bună organizare ne puteți contacta la:
Diana Chiriță, 0744489781, [email protected]
Andra Stoica, 0723664770, [email protected]
Ședința #9 a Astroclubului Junior a avut loc pe 19 octombrie 2021 . Am învățat de la Diana Chiriță despre găurile negre!



La întânirea noastră cu tainele cosmosului, ne-am distrat cu Soare Adina și am meșterit o catapultă cu care ne-am lansat pe Stația Internațională Spațială (ISS). Am aflat de ce cosmonauții de acolo sunt mai mari și mai leneși, de ce fac ocol în jurul Pământului și ce experimente științifice au loc la 400 de km deasupra Pământului



Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucuresti
