Astroclubul Junior

Data publicarii 7 Sept 2022

Astroclubul București organizează Cursuri de Astronomie pentru Copii

sesiunea Septembrie – Noiembrie 2022

Sesiunile se vor desfășura pe două grupe de vârstă, respectiv 6-8 ani și 9-12 ani, împărtite în câte doua module, respectiv Modul I Incepători (ambele grupe de vârstă) și Modul II Avansați (ambele grupe de vârstă). Fiecare modul va avea o durată de 4 săptămâni cu ședințe săptămânale, după cum urmează:

Modulul I – Incepători (ambele categorii de vârstă) – perioada 20.09.2022 – 11.10.2022

Modulul II – Avansați (ambele categorii de vârstă) – perioada 18.10.202 – 08.11.2022

Înscrierea unui singur copil se poate face pentru ambele module, iar ședințele se vor desfășura online, pe platforma Zoom, în zilele de marți, începând cu data de 20.09.2022 ora 17.00 pentru grupa mică și ora 18.30 pentru grupa mare.

Prețul este de 50 lei/ ședință x 4 ședințe = 200 lei/ modul, sumă ce va fi achitată integral înainte de începerea cursului. Numărul de locuri este limitat la 20 de copii pe modul și aferent fiecărei categorii de vârstă.

Fiecare sesiune va avea o durată de o ora (60 minute) în care va fi prezentat conținutul informațional al temei, iar copilul va avea de făcut pentru acasă un mic proiect bazat pe noțiunile discutate. Lista materialelor necesare realizării proiectului va fi trimise pe e-mail cu cel puțin 48 h înaintea fiecărei sesiuni.

Modalitate de înscriere:

1. Descărcați formularul de înscriere și regulamentul de participare – https://drive.google.com/file/d/1c0HGIi-qpwn86ZycXF4bibcsxiRYsvPJ/view?usp=sharing

2. Dacă doriți să înscrieți un participant sau mai multi, vă rugăm să ne trimiteți un email la adresa [email protected] cu subiectul Cerere înscriere curs AB Junior împreună cu cererea completată. DUPĂ CE PRIMIȚI CONFIRMAREA noastră în privința disponibilității locurilor, puteți efectua plata, în termen de 36h, timp în care locul va fi rezervat pentru dumneavoastră

3. Plata se realizează integral, prin transfer bancar în contul Astroclubului:

RO24 BTRL 0450 1205 8539 10XX, conform regulamentului

4. După efectuarea plății, vă rugăm să trimiteți un e-mail în care să atașați dovada plății

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa [email protected] sau telefonic la numărul 0744489781

Data publicarii 23 Iulie 2022

Miercuri, 20 Iulie 2022, Astroclubul Junior a participat la activitățile prilejuite cu ocazia Zilei Internaționale a Lunii #MoonDay.

Ne-am distrat cu fazele lunii în pahar, am făcut eclipsometre, am desenat și am povestit chiar și despre alți sateliți naturali, ba chiar și despre asteroizi și comete.

În plus, am făcut și o descoperire: culori acrilice+pictură cu folie de aluminiu = lună castanie 🤣

Iar în timp ce micuții au învățat distrându-se, adulții au avut ocazia să participe la o conferință în Sala Planetariu despre misterele Lunii, dar și despre aventura aselenizării. Cele două prezentări pot fi urmărite accesând următorul link: https://www.facebook.com/astroclubul/videos/452800613090825

Mulțumim Institutul Astronomic al Academiei Romane și Astroclubul Bucureşti pentru această minunată experiență.
Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucureşti

Data publicarii 10 iulie 2022

Vineri seară, 8 Iunie 2022, Astroclubul Junior a avut prima ieșire practică la observații în Grădina Botanică din București.
Am aflat despre tipurile de telescoape, cum putem să ne facem un caiet de observații, ce trebuie să scriem în el, cum măsurăm gradele pe cer cu ajutorul mâinii și nu în ultimul rând, am învățat cum să ne căutăm singuri obiectele cerești cu telescoapele.
Vremea a ținut cu noi și Lună s-a văzut în toată splendoarea ei la Primul Pătrar.
Am avut cu noi 14 instrumente, dintre care două telescoape Dobson, un Newton, o lunetă refractoare și două binocluri au fost puse la dispoziție de Astroclubul Bucureşti, restul fiind instrumentele personale ale participanților. Ne-am bucurat că piticii au învățat aproape imediat să utilizeze cu succes diferite modele de instrumente, inclusiv cei mai mici dintre ei (patru ani) au reușit să vadă Luna cu micul binoclul special pentru copii al Astroclubului Junior. Într-un cuvânt, ne-am distrat maxim!
Mulțumiri echipei care a făcut posibilă această ieșire: Cosmin Șulea, Şinca Mihai Bogdan, George Stratulat, Adi Indru Neaga, Andra Stoica și Diana Chiriţă.
De asemenea, mulțumim reprezentanților Grădinii Botanice București pentru găzduire și pentru amabilitatea cu care ne-au primit.
Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucureşti

Text de Diana Chiriță

Data postarii 2 Iulie 2022

În ultima zi a lunii Iunie, 2022 Astroclubul Junior a participat cu mare bucurie la Ziua Porților Deschise organizată cu ocazia Asteroid Day de către Institutul Astronomic al Academiei Române.

Ne-am sclipicit (mult) modelând asteroizi din Airclay pe care apoi i-am transformat în brelocuri, am făcut colaje cu Centura Principală de Asteroizi (și aici am folosit sclipici), am colorat dedicate acestei zile și am pictat cu acrilice cometa 67P Churyumov-Gerasimenko. Mai mult, am putut vedea și pipăi asteroizii Ryugu și Bennu, ambii printați 3D. Le mulțumim pe această cale prietenilor de la Institutul Astronomic al Academiei Române care ne-au ajutat cu printarea 3D a cometelor și a asteroizilor.

Copiii au avut ocazia să interacționeze cu astronomi profesioniști, au aflat informații despre asteroizi, comete, despre ce diferențe există între un meteoroid, meteor și meteorit, despre Soare și fenomenele care se petrec în el și ne pot afecta, inclusiv au aflat despre rețeaua de camere de supraveghere pentru monitorizarea meteorilor (M.O.R.O.I).

Vedeta incontestabilă a zilei a fost V.A.S.I.L.E (Vehicul Autonom și Laborator Extraplanetar) care a cucerit inimile copiilor, dar trebuie să recunoaştem, și pe ale noastre!

Ne-am simțit onorați să participăm la un eveniment atât de reușit și cu un impact atât de puternic asupra publicului vizitator. Mulțumim Institutului Astronomic al Academiei Române pentru invitație și abia așteptăm următoarele întâlniri!

Echipa care a reprezentat Astroclubul București la acest eveniment a fost formată din: Andra Stoica, Diana Chiriță, Cosmin Șulea și Adrian Neaga, precum și voluntarele noastre, foste cursante ale Astroclubului Junior, Andreea și Lara.

Text: Diana Chiriță

Foto: Bahlu’ 

Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul București

Mai jos puteți să vedeți câteva fotografii de la acest eveniment.

Data postării 30 aprilie 2022

La ultima întâlnire a programului Astroclubul Junior, am învățat (și desenat) adresa noastră cosmică împreună cu Diana. Am aflat că există o mulțime de tipuri și forme de galaxii: în spirală, cu brațe și fără brațe, ba unele chiar sub formă de inel.

Și ce să vezi?

Ne-am minunat când am văzut fotografii cu unele galaxii care nu au stat cuminți la locul lor și s-au contopit cu vecinii!

La final, am urmărit un filmuleț care ne-a plimbat de pe planeta noastră până departe, la marginea Universului.

 

Activitățile Astroclubului Junior vor continua și pe parcursul verii, prima dintre ele fiind la Astrofest unde vom avea multe surprize pentru cei mici, dar și pentru adulți.

Text de Diana Chiriță

Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucuresti

 

Data postării: 28 aprilie 2022

Astroclubul Junior la Astrofest 2022

Vă invităm cu drag la Astrofest 2022 ! În data de 7 Mai 2022, vă așteptăm între orele 11.00 – 22.00 în Parcul Crângași la cel mai important astroeveniment al anului.

Echipa Astroclubul Junior a pregătit multe surprize cu diferite activități pentru copii. Vom desena sistemul solar și vom lipi planetele, vom învăța ordinea lor și modul în care se rotesc în jurul Soarelui cu ajutorul unui planetariu motorizat, ne vom confecționa propriul Eclipsometru cu care vom descifra formarea eclipselor lunare și solare, vom face fișe din care să aflăm ce obiecte se află în Sistemul nostrul Solar. Și bineînțeles că vom răspunde la toate întrebările venite de la cei mici… și de la cei mari!

De asemenea, echipa de lucru a proiectului “Astronomie pentru nevăzători” din cadrul Astroclubului București va avea un loc special amenajat pentru persoanele cu dificultăți de vedere, unde voluntarii noștri vor ține prezentări de Astronomie adaptate special pentru aceasta categorie de persoane. Astfel, vom vorbi despre Nașterea și Evoluția Universului, despre Găurile Negre, Stele, Sistemul Solar și planetele, Constelații, fiecare activitate fiind însoțită de materiale tactile special concepute pentru a veni în sprijinul înțelegerii conceptelor discutate.

Dintre materialele utilizate pentru activități putem enumera:

  • baloane cu stele în relief
  • planșe termoforme,
  • planete pe sfoară pentru înțelegerea distanțelor dintre acestea,
  • planetariu cu cupolă tactilă a cerului de vară,
  • machetă a unui crater lunar,
  • cartonașe cu constelații cusute
  • plăcuță cu stele în relief pentru demonstrarea distanțelor dintre stelele care formează o constelație.

Va așteptăm cu drag!

Pentru o mai bună organizare ne puteți contacta la:

Diana Chiriță, 0744489781, [email protected]

Andra Stoica, 0723664770, [email protected]

Data 21 Apr 2022
Cu toții am văzut nori. Albi, gri, roz, roșcovani, pufoși sau fioroși. Puțini dintre noi știm dacă aduc vreme bună sau ploaie, și mai puțini cum se numesc.
La ședința surpriză de marțea trecută, Andra ne-a plimbat printre nori, ne-a povestit despre ei, ne-am făcut propriul catalog și am creat un nor într-un borcan chiar în camera noastră.
Acum este suficient doar să îi privim și deja știm ce denumire poartă, cât de sus se întind și din ce sunt formați.
Marți, 5 octombrie 2021, micii astronomi din clubul AB Junior, împreună cu frați, surori, prieteni și pisici (la propriu) au participat la a 8-a ședință a clubului, cu tema „Comete și alte obiecte”.
Andra Stoica ne-a spus ce este o cometă, deși, mulți dintre noi deja știam.
Ce nu știam este faptul că o cometă are două cozi: una cu praf și pietre și una care e formată din particule încărcate negativ…ceva cu un nume românesc…Vasile – pardon! – ioni.
In plus, am meșterit niște meteoriți, meteoroizi și meteori (singurii cu codițe colorate), am învățat să îi diferențiem și apoi i-am aruncat! La țintă, credeați că am muncit degeaba?
Ba mai mult, am făcut și alte obiecte, pătuț, cădiță, jucărie pentru pisici și multe alte minunății.
Cel mai interesant a fost că am văzut și poze cu meteoriți adevărați, și nu erau chiar cât o cameră, așa cum ne-am imaginat noi! Ba chiar am văzut poze prin microscop. Și ce credeți, unii sunt ca niște pietre ruginite, alții parcă ar fi din plastic.
În concluzie iar am avut o ședință distractivă, plină de informații ciudate și de veselie.
Astroclubul Junior este un proiect sustinut de Astroclubul Bucuresti.

 

Ședința #9 a Astroclubului Junior a avut loc pe 19 octombrie 2021 . Am învățat de la Diana Chiriță despre găurile negre!

 

Săptămâna trecută (1-7 noiembrie 2021 ) am avut maraton printre vulcani. 🌋 Unde sunt cei mai mulți (Venus) , unde este cel mai înalt (Marte), care satelit natural are cea mai înaltă erupție (Io, luna lui Jupiter), vulcani am găsit chiar și pe planetele pitice (Pluto și Ceres).
Ne-am plimbat și pe Pământ în căutarea vulcanilor unici ( cu lavă albastră, cea mai rece sau cea mai fierbinte și rapidă, cu bombe vulcanice sau chiar ghemotoace de sticlă), ba chiar și legătura între păsările flamingo și vulcanii din Tanzania.
Iar la final, am meșterit un vulcan activ chiar la noi acasă!
Ne revedem săptămâna viitoare la un atelier foarte interesant despre Soare. 🌋
Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucuresti
Miniatură video
Postat pe 11 apr 2022
Oare ce au mai învățat micii astronomi la ultima noastră întâlnire? Împreună cu Adrian Neaga, am vorbit despre începuturile astronomiei și am aflat că oamenii din antichitate au fost si ei fascinați de stele. Știați că astronomii chinezi aveau o denumire aparte pentru Petele Solare, și anume „ochelari întunecați”, iar Aztecii le spuneau la comete „stele care fumează”?
În a doua parte a sesiunii noastre, Diana Chirita ne-a ghidat și am reușit să ne confecționăm propriul cadran solar.
Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucuresti
Postat pe data de 11 Apr 2022

La întânirea noastră cu tainele cosmosului, ne-am distrat cu  Soare Adina și am meșterit o catapultă cu care ne-am lansat pe Stația Internațională Spațială (ISS). Am aflat de ce cosmonauții de acolo sunt mai mari și mai leneși, de ce fac ocol în jurul Pământului și ce experimente științifice au loc la 400 de km deasupra Pământului

🌍🚀🛰

Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucuresti

Postat pe 11 Apr 2022
Atentie! Ne-au invadat … Amoniții! Am aflat împreună cu Diana ce sunt meteoriții și care au fost cele mai spectaculoase fenomene legate de aceste corpuri cerești. Apoi, ne-am întors în timp, pe vremea dinozaurilor, acum vreo 66 de milione de ani, să vedem cât de rea a fost ziua în care un asteroid gigantic a lovit Pământul și a schimbat istoria planetei în doar citeva ore. La final, ne-am murdărit bine cu făină, plastilină sau ceramică și am modelat câteva fosile de amoniți. Au ieșit niște veritabile opere de artă, numai bune de colecție!
Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucuresti
Postat 11 apr 2022
Am adus Luna în camera noastră cu Soare Adina 🌚💡🌕
De data aceasta cursul a fost de fapt un atelier practic de meșterit un abajur de cameră cu povești despre satelitul nostru natural.
Descoperim cât de mare și de îndepartată este față de planeta noastră, de ce o vedem uneori ziua, de ce arată ca o roată de cașcaval pătată sau ca o banană, cât de cald sau frig să fie pe Lună și câte și mai câte.
Astroclubul Junior este un proiect susținut de Astroclubul Bucuresti
Postat 11 Apr 2022
Am plecat azi împreună cu Diana Chiriță sa aflăm dacă există apă în alte părți ale Sistemului Solar. Apoi ghici ce? Am fugit și mai departe printre alte stele, să aflăm dacă și acolo găsim planete, am învățat ce e un tranzit și de ce o stea poate să fie beată! 😛 Iar la final am avut un test surpriză, de care nu ne-am speriat și toată lumea l-a trecut cu brio!
AstroclubulJunior este un proiect sustinut de Astroclubul Bucuresti