Aurora boreală înregistrată de colegii Mihai Barbu și Tiberiu Savin

Galaxiile Messier 81 (Bode) și Messier 82 (Cigar) de Cristian Suciu
13 mai 2024
Observații fotometrice la un câmp de stele variabile din zona M81 & M82 de Cristian Suciu
27 mai 2024

Aurora boreală înregistrată de colegii Mihai Barbu și Tiberiu Savin

Data publicării 22 mai 2024

Un timelapse cu aurora din seara zilei de 10 mai 2024 realizat de colegul Mihai Barbu și câteva poze efectuate de colegul Tiberiu Savin:

În ziua de 10 mai 2024 deasupra unei mari părți din Europa un fenomen încântător cunoscut sub numele de aurora boreală s-a desfășurat pe cerul nopții.

Această manifestare naturală de lumină, deseori numită Luminile Nordului, este un spectacol captivant care a inspirat admirație și uimire de-a lungul mileniilor.

Povestea acestei aurore începe cu Soarele nostru, o stea dinamică ce emite constant un flux de particule încărcate electric cunoscut sub numele de vânt solar. Cu câteva ore înaintea serii de 10 mai 2024, o explozie solară semnificativă a izbucnit de pe suprafața Soarelui, eliberând o cantitate imensă de energie și trimițând un val dens de particule către Pământ. Pe măsură ce această furtună solară se apropia de planeta noastră, a interacționat cu magnetosfera Pământului– scutul protector format de câmpul magnetic al planetei noastre.

Ajunse în apropierea pământului, particulele încărcate electric au fost ghidate de magnetosferă spre regiunile polare unde liniile câmpului magnetic converg. Aici au transferat energie azotului și oxigenului din atmosfera terestră excitându-le atomii și determinându-i să emită lumină.

În acea noapte, observatorii de la latitudinea de 43.5 de grade au avut parte de un spectacol deosebit de viu. Aurora a dansat pe cer într-o gamă fascinantă de culori. Spre deosebire de majoritatea aurorelor, această manifestare a prezentat predominant nuanțe roșiatice și roz, produse de coliziunea particulelor solare cu oxigenul la altitudini mari. Aceste culori vibrante și intense adăugau o frumusețe specială spectacolului.

Aurora din acea noapte nu a fost doar un spectacol de lumină frumos, ci un balet cosmic al fizicii și chimiei atmosferice, o reamintire a conexiunilor complexe dintre planeta noastră și Soare.

Pentru locuitorii și călătorii din zona de la latitudinea de 43 de grade, 10 mai 2024 a devenit o noapte de neuitat, unde cerul însuși a spus o poveste despre puterea și frumusețea universului, o mărturie a minunilor lumii noastre naturale.

Date tehnice:

Camera Canon 6D astromodificat

Sigma 8-16mm @ 16mm f/5.6

Expunere 8s, 3s pauza, 650 cadre

Alfatar, Bulgaria

ISO6400

Fără procesare, doar creat timelapse în Kdenlive

Credit coloană sonoră:

Stars by Sabine Bloch x Fachhochschule Dortmund, source Free Music Archive, license type CC BY

Autor: Mihai Barbu, Astroclubul București

Foto: Tiberiu Savin, Astroclubul București

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Danutzi spune:

    Excellent imagini si time-lapse! Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *