Curba de lumină la asteroidul (665) Sabine de Ivo Dinev

A doua ședință a Cursului Practic de Astronomie
16 octombrie 2020
Tranzitul exoplanetei KELT-16b de Daniel Berteșteanu
16 octombrie 2020

Curba de lumină la asteroidul (665) Sabine de Ivo Dinev

Asteroizii sunt fragmente de rocă rămase de la formarea sistemului solar majoritatea celor cunoscuți putând fi întâlniți între orbitele planetelor Marte și Jupiter unde formează centura principală. Cei mai mari sunt Ceres, Vesta, Pallas și Hygeia care împreună cuprind 50% din întreaga masă a asteroizilor din centura principală.

Una din proprietățle fundamentale ale asteroizilor este perioada de rotație în jurul axei proprii care la cei din centura principală este cuprinsă în general între 4-10 ore. Perioadele de rotație ale asteroizilor se pot determina cu ajutorul curbelor de lumină care sunt reprezentarea grafică a variației strălucirii aparente într-o perioadă de timp. Din analiza lor se pot estima atât forma cât și prezența unor eventuali sateliți care orbitează în jurul obiectelor principale.

Pe data de 13 septembrie 2020 colegul nostru Ivo Dinev a efectuat observații cu caracter stiințific la asteroidul (665) Sabine raportul fotometric obținut fiind trimis către baza de date ALCDEF. Sabine este un obiect cu diametrul de 50 km care se rotește în jurul Soarelui o dată la cinci ani iar în jurul axei în 4,3 ore. Analiza fotometrică ne arată o curbă de lumină bimodală cu variația de aproximativ 0.4 magnitudini ceea ce ne indică o formă desul de ovală pentru acest asteroid. În prezent Sabine se află la 356 de milioane de kilometri de Pământ în direcția constelației Vărsătorului.

În clipul următor puteți observa mișcarea acestui asteroid printre stele:

Curba de lumină:

Reprezentarea orbitei asteroidului Sabine și a poziției acestuia în Sistemul Solar:

https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=Sabine;old=0;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#orb

Forma 3d- puteți da click și drag pe asteroid pentru a îl roti.

https://3d-asteroids.space/asteroids/665-Sabine

Text de Prof. Daniel Berteșteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *