Curs de Astronomie-Introducere în astrofotografie de Cristian-Mircea Stancu

Lagoon Nebula (Messier8) și Trifid Nebula (Messier 20) de Cristian Suciu
15 decembrie 2023
Asteroizi descoperiți de o echipă din care fac parte și membri ai Astroclubului București
26 decembrie 2023

Curs de Astronomie-Introducere în astrofotografie de Cristian-Mircea Stancu

Data publicării 17 decembrie 2023

Miercuri 13 decembrie 2023  am desfășurat o nouă ședință a cursului de astronomie, cu tema ” Introducere în Astrofotografie” (partea a I).
Cursanții au învățat despre echipamentele folosite și diversele metode de astrofotografie: astrofotografia de câmp larg de pe trepied cu obținerea unor imagini one-shot, dâre de stele și timelapse video, apoi astrofotografia cu star tracker pentru obținerea imaginilor cu timpi îndelungați de expunere, tehnica piggy-back și astrofotografia afocală prin proiecție prin ocular.
La fiecare metodă s-au precizat echipamentele specifice și reglajele optime ale aparatelor fotografice: apertura, timpul de expunere și ISO, interpretarea histogramei, etc.
Apoi am discutat despre cadrele de calibrare și tehnici de procesare pentru îmbunătățirea raportului semnal/zgomot în astrofotografie precum procesarea imaginilor prin stacking.
Cursul este organizat în parteneriat cu Universitatea din București și Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB).

 

1 Comment

  1. Danutzi spune:

    Felicitări, o iniṭiativă lăudabilă să puneti Astrofoto inainte de vacanṭă. Cei interesaṭi, vor incepe sa practice si cred ca nu vor fi putini! Succes so Vacanṭă plăcută cu Cer mai Senin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *