Curs de astronomie- Introducere în fotometrie

Asteroizi descoperiți de o echipă din care fac parte și membri ai Astroclubului București
26 decembrie 2023
Steaua variabilă V 0799 AUR de Cristian Suciu
14 ianuarie 2024

Curs de astronomie- Introducere în fotometrie

Data publicării 14 ianuarie 2024

Miercuri 10 ianuarie 2024 am desfășurat o nouă ședință a cursului de inițiere în astronomie, cu tema „Introducere în Fotometrie”.
În prima parte a ședinței cursanții au învățat despre acest interesant domeniu al astronomiei care se ocupă cu măsurarea precisă a luminozității stelelor (precum și a altor obiecte cerești) și a modificării luminozității acestora într-o perioadă de timp.
Am discutat despre variația strălucirii unui obiect în raport cu timpul, variația spațială a strălucirii, precum și variația acesteia în raport cu banda spectrală, sisteme de filtre cum ar fi filtrele Johnson-Cousins și Sloan, camere RGB și dispozitive electronice CCD sau CMOS care transformă lumina (fotonii) captată pe senzor în semnal electric care apoi este procesat într-o imagine digitală.
În partea a doua cursanții au asistat la o prezentare despre fascinanta lume a stelelor variabile, cu exemple concrete de măsurarea a variației luminozității unor stele variabile prin procesarea imaginilor fotografice în software dedicate precum AstroimageJ, ASTAP și SIPS pentru obținerea curbelor de lumină.
Lectori au fost Dr. Marcel Popescu si Cristian Suciu
Cursul este organizat în parteneriat cu Universitatea din București și Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB).

1 Comment

  1. Danutzi spune:

    Felicitări, un curs de Astrometrie are sens in această epocă de „explozie ” a tehnologiei dr orice fel. Sper sa fie de folos noilor cursanti, si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *