Data publicării 14 ianuarie 2024
Miercuri 10 ianuarie 2024 am desfășurat o nouă ședință a cursului de inițiere în astronomie, cu tema „Introducere în Fotometrie”.
În prima parte a ședinței cursanții au învățat despre acest interesant domeniu al astronomiei care se ocupă cu măsurarea precisă a luminozității stelelor (precum și a altor obiecte cerești) și a modificării luminozității acestora într-o perioadă de timp.
Am discutat despre variația strălucirii unui obiect în raport cu timpul, variația spațială a strălucirii, precum și variația acesteia în raport cu banda spectrală, sisteme de filtre cum ar fi filtrele Johnson-Cousins și Sloan, camere RGB și dispozitive electronice CCD sau CMOS care transformă lumina (fotonii) captată pe senzor în semnal electric care apoi este procesat într-o imagine digitală.
În partea a doua cursanții au asistat la o prezentare despre fascinanta lume a stelelor variabile, cu exemple concrete de măsurarea a variației luminozității unor stele variabile prin procesarea imaginilor fotografice în software dedicate precum AstroimageJ, ASTAP și SIPS pentru obținerea curbelor de lumină.
Lectori au fost Dr. Marcel Popescu si Cristian Suciu
1 Comment
Felicitări, un curs de Astrometrie are sens in această epocă de „explozie ” a tehnologiei dr orice fel. Sper sa fie de folos noilor cursanti, si nu numai.