Curs de astronomie spectroscopie și observații la distanță

Proiector solar confecționat de către Zoli Deak
26 ianuarie 2024
Supernova SN 2024gy fotografiată de colegul nostru Enzo Pedrini
8 martie 2024

Curs de astronomie spectroscopie și observații la distanță

Data publicării 1 februarie 2024

Miercuri 24 ianuarie am desfășurat o nouă sesiune de curs, prima parte a fost dedicată unor exemple practice de aplicație a spectroscopiei în astronomie.
Pentru început au fost prezentate echipamentele folosite în spectroscopia astronomică: montură ecuatorială computerizată, telescop, cameră dedicate sau aparat de fotografiat, spectroscop (ce include o prismă și o rețea de difracție), modul de ghidaj și cameră de ghidaj, cu care am obținut live spectrul unor surse luminoase ce reprezentau o stea sau un alt obiect ceresc: o lampă cu descărcare în vapori de mercur, un bec tip LED și un bec clasic cu incandescență.
În partea a doua a cursului am discutat despre observații astronomice la distanță (remote) și echipamentele necesare pentru construirea și automatizarea unui observator particular, precum instalarea unui dom, dotarea cu o stație meteo, cameră de supraveghere, cameră all-sky, ș.a.m.d.
Ca alternativă s-a prezentat închirierea unui telescop de la una dintre rețele de telescoape robotice precum: Slooh, Insight Observatory, Telescope Live și iTelescope.
Cursul este organizat în parteneriat cu Universitatea din București și Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB).
Text si foto Cristian-Mircea Stancu

bsh

bsh

bsh

bsh

1 Comment

  1. Danutzi spune:

    Felicitări! O excelentă initiativă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *