Evoluția instrumentelor antice de astronavigație de Comandor (r) Vasile Chirilă

Trifid Nebula de Cristian Suciu
1 iulie 2021
Stele variabile din Andromeda și Bootes de Bogdan Stanciu
3 iulie 2021

Evoluția instrumentelor antice de astronavigație de Comandor (r) Vasile Chirilă

Miercuri 23 iunie 2021 am asistat la un eveniment unic în istoria Astroclubului: prima parte a unei prezentări cu titlul: ”Evoluția instrumentelor antice de astronavigație”.
Ne-a fost prezentat un set de instrumente confecționate chiar de către lector și ne-a fost explicat în detaliu scopul și modul de folosire al fiecărui instrument:
Astrolabul nautic sau astrolabul marinarului, folosit pentru a determina latitudinea unei nave aflate pe mare prin măsurarea altitudinii (unghiul de elevație) unei stele la meridian sau a altitudinii Soarelui la amiază.
Kamalul, unul dintre primele instrumente de navigație care măsura altitudinea unor stele pentru a determina latitudinea și pe care marinarii puteau marca latitudinea porturilor de escală obișnuite.
Qudrantul de navigație sau quadrantul nautic folosit pentru măsurarea latitudinii locului de observație pe baza măsurării înălțimii deasupra orizontului a Stelei Polare sau a Soarelui la culminația superioară (înălțimea maximă deasupra orizontului).
Cadranul pentru observații la Soare, folosit pentru calcularea latitudinii observând Soarele la culminația superioară.
Prezentarea a fost dedicată membrilor Astroclubului.
Lector: Comandor (r) Vasile Chirilă, Președinte al AstroNauticus Mangalia și membru al Astroclubului București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *