Lecție de astronomie la casa de copii „Casa Bună” susținută de Alex Boru

Astronomie pentru nevăzători de Andra Stoica
11 octombrie 2021
O frumoasă apreciere a Domnului Neculai Rădulescu de către Asociația Astronomică Sirius
14 octombrie 2021

Lecție de astronomie la casa de copii „Casa Bună” susținută de Alex Boru

Astroclubului București a primit o solicitare din partea Casei de copii „Casa bună” pentru a susține o sesiune de observații. Această invitație a fost onorată de colegul nostru Alex Boru, care ne-a povestit următoarele :
„Prognoza meteo ne-a încurajat, așa că ne-am întâlnit cu cei 15 copii  la poalele munților Piatra Craiului  pe cursul superior al  Dâmboviței, într-o locație foarte  bună pentru observații.
Din păcate, în prima parte a serii nu a fost senin, am avut însă la dispoziție un televizor la care am  conectat laptopul  pe care prevăzător îl luasem cu mine, așa ca am susținut o introducere în astronomia observatională, sistemul solar, planete,  constelații, stele și prezentarea virtuală a cerului din acea seară cu aplicația Starry Night Backyard.
În cele din urmă norii s-au mai risipit, am ieșit afară și am instalat, cu ajutorul celor 15 copii dornici să participe la aceasta operațiune, telescopul Celestron  NexStar 8 SE, 200/2000,  montura altazimutală GoTo.
A fost imposibil de pus în stație telescopul pentru că momentele de senin alternau cu mare repeziciune  cu momentele de  nebulozitate, așa încât ne-am bucurat de ceea  ce se putea vedea în zonele de senin din deschiderea nordică pe care o permitea locatia: Ursa Major, Ursa Minor,  Cassiopeia, Perseu , Andromeda și chiar Calea Lactee.
Spre final cerul s-a mai limpezit, am reușit punerea în stație a telescopului și copiii, cei mai mulți pentru prima oara, au putut vedea prin telescop câteva stele din cerul nordic. Nu a mai fost timp pentru observarea altor obiecte (M, NGC etc.) deoarece copiii depășiseră cu mult ora de stingere.
Copiii au fost curioși și suntem așteptați să revenim.”
Text de Alex Boru, Astroclubul București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *