Nebuloasa IC 63 din Constelația Cassiopeia de Daniel Berteșteanu

Curba de lumină la supernova SN 2020nlb de Radu Gherase și Daniel Berteșteanu
1 decembrie 2020
Steaua variabilă LINEAR 11337303 de Daniel Berteșteanu
2 decembrie 2020

Nebuloasa IC 63 din Constelația Cassiopeia de Daniel Berteșteanu

Situată la distanța de 550 de ani lumină în direcția constelației Cassiopeia, nebuloasa IC 63 ni se prezintă sub o formă fantomatică desprinsă parcă dintr-o poveste de Halloween.

Această nebuloasă este formată din gaz pe care vântul solar al celei mai strălucitoare stele din imaginea noastră le sculptează sub forma unui personaj fantastic cunoscut sub numele de “Ghost of Cassiopeia”.

Culoarea roșie se datorează hidrogenului ionizat de radiația ultravioletă emisă de stea iar nuanțele de albastru apar prin reflexia luminii de către praful din nebuloasă.

În zona centrală a ei observăm rotocoale de praf și gaz care din cauza densități mai mari au rezistat presiunii radiative a stelei dar care în următoarele sute de ani se vor împrăștia.

La câțiva ani lumină de nebuloasa IC 63 se află steaua care generează acest spectacol ceresc. Gamma Cassiopeia este o stea gigantă albastră din categoria stelelor de clasă spectrală Be ce cuprinde stele eruptive înconjurate de un disc gazos circumstelar.

Aceste stele sunt rare în galaxia noastră iar împreună cu surorile lor mai mari -stelele de tip O- formează vestitele asocieri de tip OB răspândite mai ales în zona constelațiilor Perseu, Orion, Carina și Săgetător. Ele cuprind cele mai luminoase și mai fierbinți stele dar existența lot este scurtă și după câteva zeci de milioane de ani sfârșesc ca supernove.

Stelele de tip Be se rotesc în jurul axei proprii cu viteze de câteva sute de kilometri pe oră motiv pentru care au o formă turtită și erup sporadic material în discul gazos înconjurător modificându-și strălucirea.

Detalii tehnice:

Skywatcher 130/650 pe Heq 5 corectat cu GPU.

Camera QHY 163M, bin 1×1, paleta culoare Ha+LRGB, 16 ore hidrogen+6 ore LRGB;

Captură din august-septembrie 2020 cu SGP, procesare PixInsight.

Text si Foto: Prof. Daniel Berteșteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *