O călătorie pe tărâmurile sudice ale Hidrei împreună cu colegul nostru Bogdan Stanciu

Starparty de primăvară cu stele și prieteni
2 aprilie 2024
O fotografie lunară realizată de colegul nostru Tiberiu Savin
5 aprilie 2024

O călătorie pe tărâmurile sudice ale Hidrei împreună cu colegul nostru Bogdan Stanciu

Data publicării 4 apr 2024

Messier 83 sau Southern Pinwheel Galaxy este o galaxie spirală barată situată la 15 milioane de ani lumină depărtare în constelația Hydra.

Nicolas-Louis de Lacaille a descoperit galaxia M83 la 23 februarie 1752 în urma observațiilor astronomice efectuate de la Capul Bunei Speranțe cu scopul de a cartografia cât mai mult din cerul sudic pentru a folosi pozițiile stelelor pe cer pentru rezolvarea spinoasei probleme a determinării longitudinii geografice și implicit a îmbunătățirii navigației pe mare și a comerțului cu mirodenii și produse între Europa și colonii.

În cei doi ani de observații efectuate de aici Lacaille a notat în cataloage aproximativ 10000 de stele sudice, 42 de nebuloase (printre care și nebuloasa care avea să devină ulterior galaxia M83) și a propus introducerea pe cerul sudic a paisprezece noi constelații pe care le recunoaștem și astăzi. Lacaille a fost un observator prodigios, “pe parcursul vieții lui relativ scurte făcând mai multe observații decât toți astronomii din vremea lui adunați la un loc” (Jérôme Lalande). Acest lucru dar și integritatea și verticalitatea caracterului său i-au adus un respect universal.

Messier 83 una dintre cele mai apropiate și mai strălucitoare galaxii spiralate de pe cer, având o magnitudine aparentă de +7,6 – acest lucru o face vizibilă chiar și printr-un binoclu. Diametrul ei este de 120.000 de ani lumină, fiind puțin mai mare decât Calea Lactee. Galaxia are o bară slabă și brațe libere și este considerată o galaxie de design grandios.

M83 se află în centrul unuia dintre cele două subgrupuri din Grupul Centaurus A/M83, un grup de galaxii din apropiere. Centaurus A se află în centrul celuilalt subgrup. Acestea sunt uneori identificate ca un grup iar alteori ca două. Cu toate acestea, galaxiile din jurul Centaurus A și galaxiile din jurul lui M83 sunt fizic aproape una de cealaltă și ambele subgrupuri par să nu se miște una față de cealaltă.

Cadre: LRGB 3×300 sec

Telescop: Planewave CDK 24” f/6,5 – Telescope Live Network

Cameră: QHY 600M

Procesare: PixInsight

Autor Bogdan Stanciu

 

 

1 Comment

  1. Danutzi spune:

    Felicitări Bogdane!, şi pentru poză si pentru descriere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *