Iată o nouă ispravă Astrocolegului nostru Cristian Mircea Stancu ca urmare a ieşirii la stele împreună cu Astroclubul Bucureşti în noaptea de 27/28 iunie 2020.
Nebuloasele Trifidă și Lagună – M20 și M8 (sau NGC 6514 și NGC 6523)
Nebuloasa Trifidă (în centrul imaginii), descoperită de astronomul francez Charles Messier în anul 1764 și inclusă în faimosul său catalog la numărul 20, numele său însemnând” împărțită în trei lobi/părți”.
Un loc unde se nasc stelele, așa că o putem denumi ” maternitate sau leagăn de stele”.
Este o interesantă și neobișnuită combinație: nebuloasă de emisie (stelele tinere care s-au format în nebuloasă excită gazul nebuloasei și îl fac să emită în lumină vizibilă) care se poate vedea cu culoarea roșiatică, nebuloasă de reflexie (reflectă lumina stelară) de culoare albăstruie, nebuloasă obscură (zonele întunecate care seamănă cu niște nervuri, de fapt niște nori de praf interstelar care obturează stelele aflate în spatele lor) și un roi deschis de aproximativ 3100 stele tinere.
Se află în constelația Sagittarius (Săgetătorul) la o distanță de aproximativ 5200 ani-lumină.
Nebuloasa Lagună a fost descoperită de astronomul italian Giovanni Battista Hodierna undeva înainte de anul 1654 și inclusă ulterior de Charles Messier în catalogul său la numărul 8.
Este un gigant nor interstelar aflat tot în constelația Sagittarius la o distanță estimată între 4000 și 6000 ani-lumină.
Este clasificat de astronomi ca nebuloasă de emisie, un alt loc unde se nasc stele – în interiorul lui se poate vedea roiul deschis de stele catalogat ca NGC 6530.
Capturile sunt efectuate în noaptea de 27/28 Iunie 2020, pe un câmp lângă Comana/Prundu, Jud. Giurgiu, la o sesiune de observații vizuale și astrofotografie cu partenerii din Astroclubul București.
Expuneri: 22 x 180 sec (total 1 oră și 6 minute) plus cadre de calibrare darks + flats, post procesare în PixInsight și Photoshop.
Imaginea fără compresia de pe Facebook poate fi vizionata aici:
https://www.astrobin.com/d3eaam/?nc=all
Echipament: Refractor Skywatcher ED80 cu reducător de focală/corector de planeitate a câmpului 0,85x, montură ecuatorială iOptron CEM 25P, lunetă polară electronică QHY PoleMaster, lunetă de ghidaj Orion mini 50mm, cameră de ghidaj Orion Starshoot Autoguider, aparat foto DSLR Canon 6d.
Software pentru controlul monturii și achiziție imagini: APT – Astrophotography Tool, iOptron Commander, autoghidaj cu PHD Guiding, software planetariu Cartes du Ciel.
Autor: Cristian Stancu
–––––––––––––––––––-