O nouă imagine cu planeta Marte – autor Radu Gherase

Ocultația unei stele de către asteroidul Europa observată de Ivo Dinev și Daniel Berteșteanu
10 septembrie 2020
NGC 7789 Caroline’s Rose Cluster de Zoli Deak
29 septembrie 2020

O nouă imagine cu planeta Marte – autor Radu Gherase

Colegul nostru Radu Gherase a profitat din nou de poziția din ce în ce mai favorabilă pentru observații a planetei Marte și a mai capturat o imagine folosind telescopul C9,25 si camera ASI 178MM din dotarea clubului.
Deși seeing-ul (gradul de turbulență atmosferică) nu a fost unul grozav, în imaginea obținută sunt vizibile detalii.
Astfel, în zona centrală a discului planetei roșii se poate observa platoul înalt Tharsis cu vulcanii uriași, dintre care se poate distinge mai bine Arsia Mons cu norul său orografic alungit persistent (puteți consulta pe site-ul European Space Agency un articol interesant în această privință: https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2020/07/Return_of_the_extremely_elongated_cloud_on_Mars ).
Platoul este mărginit spre est de imensul canion Valles Marineris iar spre nord-vest de către impozantul Olympus Mons, cel mai mare vulcan din Sistemul Solar.
Calota polară sudică alcatuită în mare parte din apa înghețată și aflată în proces de micșorare (fiind acum vară în emisfera sudică marțiană) iese de asemenea în evidență prin albedo-ul său extrem de mare.
Marte se află acum aproape de opoziție astfel încât este foarte strălucitoare și usor observabilă cu ochiul liber sau prin telescop pe tot parcursul nopții, chiar și din zonele urbane poluate luminos.
Foto de Radu Gherase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *