O stea și o exoplanetă vor purta numele date de elevii de la Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia coordonați de comandorul Vasile Chirila președintele asociației Astronauticus Mangalia.

North America Nebula (NGC 7000 sau Caldwell 20 de Cristian Suciu
6 iunie 2023
Supernova SN2023ixf de Radu Gherase
27 iunie 2023

O stea și o exoplanetă vor purta numele date de elevii de la Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia coordonați de comandorul Vasile Chirila președintele asociației Astronauticus Mangalia.

Începând de astăzi o stea și o exoplanetă vor purta numele date de elevii de la Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia

coordonați de comandorul Vasile Chirila președintele asociației Astronauticus Mangalia.

 

Concursul NameExoWorlds 2022 al Uniunii Astronomice Internaționale a selectat 20 de perechi de nume pentru exoplanete și stelele gazdă ale acestora. La concurs au participat 91 de țări, printre care și România, cu un total de 603 propuneri, campania a atras peste 8800 de persoane care au lucrat în echipă și au prezentat inițiative de sensibilizare care au stimulat participarea directă a aproape 12 milioane de oameni din întreaga lume.

Concursul a atras mulți astronomi profesioniști și amatori, studenți și profesori, precum și pasionați de astronomie care au organizat și desfășurat evenimente de popularizare a astronomiei. De la evenimente locale la prelegeri online, evenimentele de informare în domeniul astronomiei create pentru NameExoWorlds 2022 au prezentat o mare diversitate, făcând posibilă manifestarea creativității în practicile de popularizare a astronomiei.

Membri asociației AstroNauticus Mangalia https://www.facebook.com/profile.php?id=100063861360920 a desfășurat de-a lungul timpului mai multe acțiuni de popularizare a astronomiei în liceele și școlile din municipiul Mangalia, printre activități numărundu-se inițiativa ”Ora de dirigenție, oră de astronomie” sau organizarea observațiilor astronomice cu ocazia tranzitului plantei Mercur din 11 noiembrie 2019.

Elevii din clasa a zecea de la Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia https://callatis.ro/

au stabilit denumirea pentru o stea: Gnomon și pentru exoplanetă: Astrolabos, în urma unei prezentări despre astronavigație și sistemele exoplanetare susținută de comandorul Vasile Chirila https://www.facebook.com/chirila.vasile.167 , Denumirile au fost inspirate din cartea ”Astronavigația de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo” https://www.librariaonline.ro/practice_si_timp_liber/diverse/astronavigatia_de_la_gnomon_si_astrolab_la_sextantul_apollo-chirila_vasile-sitech-p10194010

Gnomon, WASP-43, căci așa se va numi de astăzi înainte, este o stea mai mică decât Soarele, situată la 283 ani lumină și are circa 60% din masa Soarelui și un diametru de aproximativ un milion de km în timp ce Astrolabos, WASP-43b, descoperită în anul 2011, este o exoplanetă gazoasă gigantică de mărimea planetei Jupiter care orbitează steaua Gnomon. Numele stelei, Gnomon și al planetei, Astrolabos au fost conectate printr-o temă comună, navigația astronomică din care provine și denumirea constelației Sextantul, de care aparține sistemul exoplanetar. Așa cum exoplaneta apare din acreția norului de praf rămas după formarea stelei și astrolabul apare, ulterior, din aplicarea cunoștințelor dobândite de navigatori pentru determinarea poziției navei folosind gnomonul, având o origine comună, fiind formate din același material.

Cele două instrumente au o origine incertă și nu aparțin unei națiuni anume ci aparțin patrimoniului cultural universal fiind o moștenire de care au beneficiat și marinarii români.

La data de șapte iunie 2023 erau descoperite 5438 de exoplanete din 4188 sisteme exoplanetare. Majoritatea exoplanetelor descoperite până acum se află într-o regiune relativ mică a galaxiei noastre, Calea Lactee. Știm din observațiile efectuate cu telescopul spațial Kepler al NASA că există mai multe planete decât stele în această galaxie.

Exoplanetele sunt formate din elemente similare cu cele ale planetelor din sistemul nostru solar, măsurând dimensiunile (diametrele) și masele (greutățile) exoplanetelor, putem vedea compoziții variind de la teluric (cum ar fi Pământul și Venus) până la foarte bogate în gaze (cum ar fi Jupiter și Saturn).

IAU este organizația astronomică internațională care reunește peste 12 000 de astronomi profesioniști activi din peste 100 de țări din întreaga lume. Misiunea sa este de a promova și proteja astronomia în toate aspectele sale, inclusiv cercetarea, comunicarea, educația și dezvoltarea, prin cooperare internațională. IAU servește, de asemenea, ca autoritate recunoscută la nivel internațional pentru atribuirea denumirilor corpurilor cerești și a caracteristicilor de suprafață de pe acestea. Fondată în 1919, IAU este cel mai mare organism profesional pentru astronomii din lumea întreagă. Biroul IAU pentru Astronomie (OAO) este un proiect comun al Uniunii Astronomice Internaționale (IAU) și al Observatorului Național Astronomic al Japoniei (NAOJ). Misiunea OAO este de a implica publicul în astronomie prin accesul la informații astronomice și comunicarea științei astronomiei. Acest lucru este implementat printr-o rețea de coordonatori naționali de sensibilizare (NOC) IAU și inițiativele de implicare publică ale IAU. Munca OAO se referă la construirea de punți între IAU și comunitatea globală de astronomie a astronomilor amatori, profesioniștilor de sensibilizare, educatorilor, comunicatorilor și publicului larg și, prin colaborare internațională, pentru a face știința astronomiei accesibilă tuturor.

Informații NameExoWorlds 2022: https://www.nameexoworlds.iau.org/

Comitetul executiv WG Nomenclatura sistemului exoplanetar:

https://www.iau.org/science/scientific_bodies/working_groups/331/

Biroul IAU pentru Astronomie: https://www.iau.org/public/oao/

Arhiva NASA Exoplanet: https://exoplanetarchive.ipac.caltech.edu/index.html

Text de Comandor Vasile Chirila

1 Comment

  1. mogu.ro spune:

    Felicitări elevilor de la Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia pentru această inițiativă extraordinară și comandorului Vasile Chirila pentru truda depusă în direcția popularizării astronomiei în școlile și liceele din Mangalia. Așa cum aceste obiect de prețuire vor rămâne veșnic, contribuția lor este o adevărată aducere aminte a importanței științei astronomice și a contribuției sale în lumea vizibilă și nevizibilă, înțeleasă și cunoscută de laoriented. Pe lângă invitația de a explora credințele voastre și rolul sistemelor exoplanetare în lumea voastră, această descoperire ne aduce și mai mult entuziasm în descoperirea viitorului astronomic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *