Observarea tranzitului exoplanetei XO-2Nb de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu

Observarea tranzitului exoplanetei Qatar-1b de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu
11 martie 2024
Observații la steaua variabilă cu eclipsă NSVS 2607629 de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu
11 martie 2024

Observarea tranzitului exoplanetei XO-2Nb de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu

Data publicării 11 martie 2023

Exoplanetele sunt planete care se află în afara sistemului nostru solar și care pot orbita stele sau alte obiecte cerești, inclusiv unele mai exotice cum ar fi pulsarii. Bazele de date oficiale accesibile online înregistrează aproape 5648 de exoplanete descoperite conform website-ului https://exoplanet.eu/ (accesat în data de 9 martie 2024). Majoritatea se află în galaxia noastră, dar au fost descoperite și exoplanete care orbitează stele din alte galaxii.

Prima exoplanetă a fost descoperită în anul 1992 cu ajutorul radiotelescopului de la Arecibo de către Aleksander Wolszczan și Dale Frail. Aceasta orbitează în jurul pulsarului PSR 1257+12 din constelația Fecioara. Totuși, momentul care a consacrat domeniul de studiu al exoplanetelor în astronomie a fost detecția în anul 1995, de la Observatorul Haute-Provence din Franța, a primei exoplanete care orbitează o stea (51 Pegasi) din secvența principală, de către Michel Mayor și Didier Queloz. Această descoperire a deschis noi perspective în planetologie și a fost distinsă în anul 2019 cu premiul Nobel în Fizică pentru “contribuții la înțelegerea locului planetei Pământ în Cosmos”. De atunci și până astăzi mai mult de 5500 de exoplanete au fost descoperite iar patru telescoape spațiale au fost lansate și dedicate studiului lor și anume misiunile CoRoT, Kepler, TESS și CHEOPS.

Grafic rezultat în urma analizei fotometrice a tranzitului exoplanetei XO-2Nb

Tranzitul a durat aproximativ 160 de minute

În grafic se observă că în timpul tranzitului steaua gazdă și-a redus strălucirea aparentă cu câteva milimagnitudini

Observațiile au fost raportate în baza de date Exoplanet Transit Database

http://var2.astro.cz/tresca/transit-detail.php?id=1707555867&lang=en

În noaptea de 26 februarie 2024 am efectuat observații pentru urmărirea tranzitului exoplanetei XO-2Nb. Această planetă se află la aproximativ 500 ani lumină în constelația Lynx (Râsul), este o planetă gazoasă fierbinte de dimensiuni asemănătoare lui Jupiter și se rotește în jurul stelei gazdă XO-2 în doar 2.616 zile. Distanța dintre planetă și stea este de 5 milioane de kilometri; prin comparație, Mercur orbitează Soarele la o distanță medie de 57 milioane de kilometri. Fiind atât de aproape de steaua sa gazdă, atmosfera acestei planete are o temperatură în timpul zilei 1200 grade Kelvin și se extinde considerabil în jurul planetei care deși are o masă de 0.62 mase jupiteriene, diametrul ei este comparativ (0.97) cu cel al planetei Jupiter.

Observarea fenomenului s-a realizat folosind telescopul BD4SB-T025 din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române operat de colegii noștri de astroclub Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu. Raportul observațional a fost trimis către baza de date Exoplanet Transit Database unde alături de celelalte observații vor permite detectarea raportului O-C (observat minus calculat) între predicția de tranzit observată și cea calculată. Acest tip de observații sunt necesare pentru determinarea precisă a orbitei și pentru detecția eventualelor perturbații care pot sugera prezența altor planete în acest sistem.

O reprezentare 3D interactivă a sistemului XO-2Nb poate fi accesată la linkul următor:

https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/7153/xo-2-n-b/

Steaua gazdă a exoplanetei XO-2Nb și zona adiacentă din constelația Lynx

Timp total de expunere 90 minute, Newton 250/1000, QHY 294M, fitru r’ Sloan

BD4SB-T025, București, 26 februarie 2024

Autori Daniel Berteșteanu si Marcel Popescu

 

1 Comment

  1. Femei Sex spune:

    Va felicitam pentru observatiile efectuate asupra tranzitului exoplanetei XO-2Nb din constelatia Lynx! Sunt impresionante atat telescopul folosit, cat si timpul total de expunere si datele colectate. Este fascinant sa gandim ca in doar cativa ani ne-am dezvoltat atat de mult incat putem studia si descoperi exoplanete intr-o maniera atat de detaliata. Continuati sa ne tineti la curent cu descoperirile si observatiile voastre, sunt foarte importante pentru intelegerea locului nostru in Cosmos. Felicitari pentru munca voastra si sa speram ca in curand vom afla mai multe despre aceste exoplanete si isi locul lor in Univers. O zi buna si mult succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *