Observații la comete de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu

Observarea misiunii spațiale Double Asteroid Redirection Test (DART) de Marcel Popescu, Daniel Berteșteanu și Octavian Blagoi
11 ianuarie 2022
Antennae Galaxies (NGC 4038 / NGC 4039 sau Caldwell 60/Caldwell 61) de Cristian Suciu
15 ianuarie 2022

Observații la comete de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu

Data  11 Ianuarie 2022

Cometele sunt obiecte cerești de mici dimensiuni formate din roci și ghețuri ce orbitează în jurul Soarelui iar în funcție de excentricitatea orbitei se clasifică în două categorii.

Cometele cu perioadă de revoluție scurtă (mai mică de 200 de ani) își au originea în Centura Kuiper iar cele cu perioadă lungă provin din Norul lui Oort, o imensă sferă (ipotetică) care înconjoară Sistemul Solar și care cuprinde miliarde de obiecte primitive și înghețate, relicve rămase de la formarea planetelor în urmă cu 4,567 miliarde de ani.

Pe măsură ce se apropie de Soare nucleul cometelor se încălzește iar apa și elementele volatile din interiorul lor sublimează formând o coamă spectaculoasă, formată din gaze și praf. Dacă Pământul în mișcarea lui anuală în jurul Soarelui se întâmplă să treacă prin rămășițele cozii vreunei comete atunci particulele de praf vor intra în atmosferă și vor arde formând curenții de meteori. Astfel trecerea Pământului prin coama cometei Swift-Tuttle generează curentul de meteori al Perseidelor iar cel al Orionidelor este produs prin trecerea planetei noastre prin coama cometei Halley.

În perioada octombrie-noiembrie 2021 în cadrul sesiunilor curente de survey am efectuat observații la câteva comete vizibile la momentul respectiv. Imaginile prezentate mai jos au fost obținute folosind telescopul T025 din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române și sunt rezultatul integrării a 50-200 de cadre folosind funcția track&stack.

Cometa 29P/Schwassmann–Wachmann este o cometă din grupul Centaurilor, grup de obiecte care își au originea în centura Kuiper dar care au suferit perturbații și au migrat spre orbite interioare planetei Neptun. Nucleul acestei comete are o dimensiune de aproximativ 60 km și periodic are activitate de tip outburst, moment în care strălucirea cometei crește brusc.

Cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko este o cometă ce se rotește în jurul Soarelui la fiecare șase ani și a cărei orbită eliptică o aduce la periheliu interior orbitei lui Marte iar la afeliu puțin mai departe decât Jupiter. În anul 2014 misiunea Rosetta a Agenției Spațiale Europene a fotografiat și studiat cometa îndeaproape iar landerul Philae a încercat să asolizeze pe nucleul acesteia, fiind prima misiune de acest fel. Fotografiile obținute cu această ocazie ne arată nucleul cometei în toată măreția lui și pot fi accesate pe site-ul misiunii la adresa următoare:

https://imagearchives.esac.esa.int/index.php?/category/64

Cometa 132P Helin-Roman-Alu este o cometă din familia lui Jupiter și a atins strălucirea maximă în luna noiembrie 2021 când s-a putut observa la magnitudinea 15.

Cometa C2021 A1 (Leonard) a fost un obiect ceresc spectaculos la sfârșitul lunii decembrie când datorită apropierii de Soare nucleul ei a atins magnitudinea 4 și a dezvoltat o coadă spectaculoasă.

Pentru a monitoriza activitatea cometară a acestui obiect am efectuat observații la C2021 A1 (Leonard) și în sistem remote folosind telescopul RC al rețelei private SkyGems (cod MPC Z28). O animație cu mișcarea cometei printre stele se poate vedea în imaginile de mai jos:

Autori: Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *