Popularizarea astronomiei printre elevi de Daniel Bertesteanu si Sorin Marin

Nebuloasa Pacman fotografiata remote in doua palete de culoare de catre Daniel Bertesteanu
17 decembrie 2018
Gala Premiilor Astroclubului Bucuresti 2018
22 decembrie 2018

Popularizarea astronomiei printre elevi de Daniel Bertesteanu si Sorin Marin

Luni, 17 decembrie 2018  elevii clasei a 5 a de la Liceul Teoretic Scoala Mea au realizat o vizită tematică la Institutul Astronomic al Academiei Române. Cu această ocazie, activitățile la care au participat în cadrul Institutului au fost următoarele:

– vizitarea domului principal sub care se află cea mai mare lunetă din România- Refractorul Astrograf Prin-Merz cu lungimea de 6 metri. Ghidajul și explicațiile au fost efectuate de Dl. Sorin Marin, astronom documentarist în cadrul institutului. Ideile ancoră ale acestei vizite au fost următoarele:

– cu acest astrograf s-au realizat fotografii ale Planetei Pluto.

– telescoapele sunt de 2 feluri: cu lentile (numite refractoare sau lunete în limbaj colocvial) și cu oglinzi (numite telescoape reflectoare deoarece oglinzile reflectă lumina); cele cu oglinzi pot fi construite mult mai mari decât lunetele. Primul telescop reflector a fost construit de Isaac Newton.

– suportul pe care stă telescopul se numește montură și are integrată în ea un sistem de orologerie care rotește încet telescopul astfel încât să compenseze pentru rotația aparentă a bolții cerești datorate rotației Pământului în jurul axei.

După vizitarea sălii astrograf, elevii au mers în Sala Planetariu unde au participat la 2 ateliere tematice susținute de Dl.Prof. Daniel Berteșteanu din partea Astroclubului București:

– constelații reper și orientare pe bolta cerească: recunoaștere Carul Mare, ghidaj către Steaua Polară și alte stele din vecinătate (Regulus, Capella, Pollux), recunoaștere Orion și ghidaj către Sirius.

– spectroscopie și lumină: descompunerea luminii albe în culorile componente cu ajutorul unor ochelari spectroscopici în cadrul unei activități experimental-demonstrative.

Mulțumim Institutului Astronomic al Academiei Române pentru sprijinul acordat în realizarea acestei vizite.

Prof. Daniel Berteșteanu

Astroclubul Bucuresti

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *