Roiul deschis NGC 2264 (bradul de Crăciun) de Daniel Berteșteanu

Înscrierea unei stele variabile cunoscute în baza de date AAVSO de Bogdan Stanciu
13 decembrie 2021
Nebuloasa VdB 141 și constelația Cefeu de Daniel Berteșteanu
2 ianuarie 2022

Roiul deschis NGC 2264 (bradul de Crăciun) de Daniel Berteșteanu

Constelația Monoceros (Unicornul) a fost introdusă în hărțile cerești în secolul XVII de către astronomul și cartograful Petrus Plancius pentru a umple zona de cer cuprinsă între constelațiile Orion și Hydra. Tot el adaugă pe bolta cerească și constelația Camelopardalis- Girafa pentru a umple zona dintre constelațiile Ursa Mare și Cassiopeia. Având câteva referințe în scripturi dar și pentru că în occident era privit ca un simbol al purității, unicornul a fost preluat de astronomul Johannes Hevelius care l-a introdus în influentul său atlas ceresc consacrând această constelație posterității.

Deși constelația Unicornul nu conține stele proeminente, ea se suprapune pe cer peste brațul Orion al galaxiei noastre și din acest motiv în dreptul ei se află câteva obiecte fascinante. Roiul NGC 2264 este unul din obiectele deep sky care se bucură de notorietate în preajma sărbătorilor de iarnă deoarece prin înfățișare aduce cu un brad de Crăciun.

Fenomenul prin care ochiul nostru vede în lumea înconjurătoare forme și obiecte cunoscute se numește pareidolie, este vechi de când lumea și din cauza lui bolta cerească este plină de personaje și povești închipuite de la vărsători și vânători fantastici, canale de irigații pe Marte și până la vulpi și brazi de Crăciun.

Acesta este și cazul NGC 2264 care cuprinde stele așezate în formă de triunghi ce conturează silueta unui pom de Crăciun. Steaua din vârful său -HD 47887- este o gigantă albastră fierbinte ce degajă un vânt stelar intens care erodează nori denși de hidrogen dându-le forma unui con. În adâncurile lui și ascunse privirilor noastre sunt stele aflate încă în plin proces de formare. Mai jos, la baza pomului și în centrul fotografiei se află steaua luminoasă S Monocerotis care domină zona și a cărei radiație sculptează nebulozitatea adiacentă în forma unor bucle ce amintesc de blana ondulată a unei vulpi (Fox Fur nebula). Intreaga zonă este învăluită în lumina roșie a hidrogenului ionizat și se află la aproximativ 2600 de ani distanță de noi.

Crăciun fericit!

Date tehnice:

Newton 0.5m, f/3, FLI 16803 CCD, remote din Chile;

Secvență însumând 16 ore LRGB + 11 ore de Halfa, combinate și procesate în PixInsight;

Text foto si grafic de Daniel Berteșteanu

Data 26 Decembrie 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *