Ședința a șasea a cursului de astronomie al Astroclubului nostru- Cosmologie -Lector Victor Vasile

Sedinta a-V-a a cursului de astronomie. Stele, nebuloase, exoplanete- Lector Tiberiu Savin
noiembrie 18, 2024
Cursul de astronomie: Cucerirea spațiului cosmic de Marian H. Naiman
decembrie 10, 2024

Ședința a șasea a cursului de astronomie al Astroclubului nostru- Cosmologie -Lector Victor Vasile

Data publicării 22 noiembrie 2024

Ieri, 21 noiembrie 2024, a avut loc în amfiteatrul Voinov al Facultății de Biologie (Universitatea București) a șasea lecție a cursului de astronomie organizat de astroclubul nostru. În ședința de două ore, entuziaștii cursanți au pășit în lumea astronomiei extragalactice și a cosmologiei.

Discuția a început cu expunerea Marii Dezbateri din 1920 dintre astronomii Harlow Shapley și Heber Curtis cu privire la dimensiunea Universului, apoi a fost prezentată galaxia care ne găzduiește, Calea Lactee.

Cursanții au aflat informații despre poziționarea noastră în galaxie, fluxurile stelare, vecinii noștri, Norii lui Magellan, și probabil cel mai așteptat subiect, găurile negre.

După ce au fost lămurite curiozitățile audienței legate de orizontul evenimentelor și discul de acreție al unei găuri negre, ne-am îndreptat atenția asupra obiectelor din afara galaxiei noastre.

Am vorbit despre galaxia Andromeda, Grupul Local și secvența Hubble de clasificare a galaxiilor.

O altă atracție a serii au fost galaxiile cu nucleu activ. Cursanții au aflat diferența dintre quasari, blazari și galaxiile de tip Seyfert.

După pauza de socializare, a doua parte a cursului a fost rezervată cosmologiei, ramura astronomiei care studiază originea și trecutul Universului, subiectul principal al discuției fiind chiar Teoria Big Bang. Au fost prezentate cursanților diverse etape din istoria Universului, inclusiv apariția primelor particule fundamentale și apariția primelor stele. De asemenea, a fost realizată o trecere în revistă a cercetătorilor care au contribuit la modul în care înțelegem astăzi Big Bang, de la Georges Lemaître, până la Alan Guth. Cursanții au fost fascinați de incursiunea în originea Universului.

Lector: Victor Vasile

Curs organizat în parteneriat cu Universitatea din București, Facultatea de Biologie Universitatea Bucuresti și Institutul de Cercetare al Universității din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *