Starparty de primăvară cu stele și prieteni

Observații ale cerului sudic- Nebuloasa Lambda Centauri fotografiată de Bogdan Stanciu
29 martie 2024
O călătorie pe tărâmurile sudice ale Hidrei împreună cu colegul nostru Bogdan Stanciu
4 aprilie 2024

Starparty de primăvară cu stele și prieteni

Data publicării 2 aprilie 2024

Astroclubul București a organizat sâmbătă seară un starparty la care au participat membri ai clubului nostru și câțiva prieteni.

Participanții au asistat la o prezentare a cerului realizată de colegul nostru Mihai Barbu și au făcut observații prin telescoapele noastre. Am avut cu noi și un binoclu astronomic profesional adus de colegul nostru Cristian Stancu prin imaginile căruia am exclamat de multe ori “Wow, ce priveliște!” la vederea cometei 12P/Pons-Brooks, a roiului de stele Pleiade, a nebuloasei M42 din Orion dar și a roiurilor globulare M13 și M92.

Fiind în plin sezon de galaxii, Mihai Barbu ne-a plimbat cu telescopul de 12’ Nadirus prin galaxiile din Carul Mare, din Leu și Cosița Berenicei dar și din Fecioară unde am văzut galaxii de toate felurile: M51 și perechea ei aflate în coliziune, M81 și M82 cu forma ei alungită, tripletele M65, M66 și NGC 3628, grupul M95, M96 și M105. Pe lângă ele, momente care au rămas pe retină au fost observațiile la roiurile globulare M3, M53 și M13 care au oferit imagini ce au produs ochiului încântare.

Cu ajutorul unui dispozitiv cu amplificare de tip nightvision am reușit să observăm nu doar mai multe detalii în marea nebuloasă din Orion, ci și nebuloasa Cap de Cal, Nebuloasa Flacără și Nebuloasa Inimă.

Nu a lipsit nici astrofotografia, colegii noștri Zoli Deak și Adrian Mistar îndreptându-și camerele către cometa serii.

Observațiile au durat până la răsăritul lunii (ora 00:30) care ne-a stricat adaptarea la întuneric și astfel am decis să ne întoarcem spre casă. Imaginile vorbesc de la sine și am zis să continuăm promenada galaxiilor de primăvară la următoarea ieșire sub stele a astroclubului.

Cer senin!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *