Planul galactic este caracterizat de o densitate stelară mult mai mare, astfel dând oportunitatea astronomilor amatori de a putea studia o multitudine de stele variabile într-un câmp de observație foarte mic.
Astfel, alături de Astroclubul București, am pornit la observații fotometrice la un câmp stelar regăsit în constelația Cassiopeia, in vecinătatea nebuloasei Sh2-173.
În această zonă au fost observate zeci de stele variabile, cu perioade cuprinse între câteva ore și câteva sute de zile. În cele 4 zile de observații am încercat să recreăm întreaga curbă de variabilitate sau acolo unde nu s-a putut, o parte din aceasta, la 11 stele variabile.
Aceste fac parte din 5 clase de variabilitate:
1) EW – variabile prin eclipsă de tipul W Ursae Majoris. Sunt sisteme duble cu componente elipsoidale care se află aproape de contact și la care nu se poate determina cu precizie timpul de debut al eclipsei. Minimele primare si secundare diferă deloc sau foarte puțin. Stelele sunt de obicei din clasele spectrale F-G și chiar mai avansate.
2) EB – variabile prin eclipsă de tipul β Lyrae (Sheliak). Sunt sisteme duble cu stele elipsoidale din clasele spectrale A-B la care este imposibilă stabilirea timpului de debut al eclipsei din cauza modificării permanente a luminozității combinate. Minimul secundar este de obicei mult mai mic decât cel primar.
3) EB/KE – idem clasa EB, cu diferența că stelele componente sunt din clasele spectrale O-A
4) EA – variabile prin eclipsă de tipul β Persei (Algol). Sunt sisteme binare cu componente sferice sau ușor elipsoidale, la care de obicei magnitudinea variază relativ puțin din cauza fenomenului de reflexie, a formei eliptice a stelelor sau a variațiilor fizice. Perioadele sunt de ordinul 0,2 – >10.000 zile. Am efectuat analiza fotometrică la următoarele variabile:
5) DCEPS – variabile de tip δ Cephei = cefeide – stele variabile intrinseci de tipul pulsant. Sunt stele tinere care au părăsit secvența principală și evoluează pe zona de instabilitate a diagramei HR. Sunt des întâlnite în roiurile deschise. Este bine-cunoscută relația dintre perioada și luminozitatea acestora, fiind un etalon pentru distanțele galactice și extragalactice. Există o relație precisă între forma curbei de lumină și perioadă. Subclasa DCEPS are amplitudini <0,5 mag. Și curbe de luminozitate simetrice. Perioadele sunt mai mici de 7 zile.
Aceste date vor fi trimise în baza de date AAVSO, majoritatea acestor stele neavând observații curente. Atașez curbele de lumină la variabilele sus-menționate.
Date tehnice:
Skywatcher 130/650 PDS + Heq5 Pro
Camera QHY 163M
Total de 26 ore observații
Perioada: 25, 26, 27, 30 octombrie 2021
Cer senin tuturor!
Text si grafice de Bogdan Stanciu, Astroclubul București