Tranzitul exoplanetei KELT-16b de Daniel Berteșteanu

Curba de lumină la asteroidul (665) Sabine de Ivo Dinev
16 octombrie 2020
A treia sedință a Cursului Practic de Astronomie a avut loc miercuri 21 Octombrie 2020, cu subiectul „Observații Astronomice Vizuale” de Daniel Berteșteanu
25 octombrie 2020

Tranzitul exoplanetei KELT-16b de Daniel Berteșteanu

Pe data de 27 septembrie 2020 am efectuat observații cu caracter științific pentru observarea tranzitului exoplanetei KELT-16b.

Steaua gazdă se află la numai 1 arcminut distanță de partea estică a nebuloasei Voalul din constelația Lebăda motiv pentru care astrofotografii care observă această populară nebuloasă trebuie să aibe în câmp și steaua KELT-16 fără să știe de potențialul ei.

Situată la o distanță de ~1200 de ani lumină Steaua KELT-16 este de de 1,3 ori mai mare decât Soarele și are o magnitudine aparentă de 11.9.

În anul 2016 surveyul KELT (Kilodegree Extremely Little Telescope) din Arizona a descoperit în jurul ei o exoplanetă gazoasă de tip Hot Jupiter-KELT-16b- ce orbitează în jurul stelei gazdă la o distanță de 2.9 milioane de kilometri în aproximativ o zi. Punând lucrurile în perspectivă, Mercur se află la distanța de 57 de milioane de kilometri față de Soare și îl orbitează în 88 zile.

Exoplanetele de tip “Hot Jupiters” sunt ținte ușor de observat prin metoda tranzitului deoarece sunt suficient de mari pentru a bloca o parte decelabilă din lumina stelei în jurul cărora orbitează și au perioada de revoluție foarte scurtă, faza de tranzit putând fi observată în doar câteva ore de observații. Tranzitul exoplanetei a durat aproximativ 132 de minute timp în care am observat o reducere a strălucirii stelei cu ~0.019 magnitudini.

Raportul observațional și detaliile tehnice se află aici:

http://var2.astro.cz/tresca/transit-detail.php?id=1601312414&lang=en

O reprezentare 3d cu acest sistem planetar poate fi gasită aici:

https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/3452/kelt-16-b/

Text, grafice și foto de Prof. Daniel Berteșteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *