Un cartof cu inel și două pietre, dincolo de Pluto, observat, inspectat pe toate fețele cu un telescop exotic de către Daniel Berteșteanu

Mitologie, istorie, constelații, variabile, galaxii, quasari și o exoplanetă toate de la Daniel Berteșteanu
16 iulie 2020
S-a deschis sezonul la Jupiter ! Astrocolegul Radu Gherase ne arată noua lui captură.
27 iulie 2020

Un cartof cu inel și două pietre, dincolo de Pluto, observat, inspectat pe toate fețele cu un telescop exotic de către Daniel Berteșteanu

Iată un articol despre un obiect trans-neptunian (chiar trans-plutonian deși nu mai este valabilă expresia) la planeta pitică Haumea.

Este vorba despre un obiect exotic în formă de cartof care are un inel și doi sateliți. În plus se rotește și foarte repede în jurul axei proprii.

Astrocolegul nostru, nepotolit,  Prof. Daniel Berteșeanu ne-a trimis un text și o serie de imagini (din fotoliul personal de acasă, din Romania)  cu acest obiect exotic, greu de observat și utilizând un telescop de asemenea tot exotic de 0,5 m diametru situat în emisfera sudică și anume în deșertul Namibiei. Distanța între București și locația telescopului din pustiul Namibian este, în linie dreaptă de cca 7600 de km iar distanța pâna la Haumea este de cca. 6,45 de miliarde de km !!!

Iată aici detaliile primite:

Obiectele transneptuniene sunt o clasă de obiecte din sistemul solar care se află la o distanță medie mai mare de 30 de unități astronomice, dincolo de orbita planetei Neptun.

În prezent se cunosc peste 2500 de astfel de obiecte iar despre ele se crede că sunt fragmente rămase de la formarea sistemului solar motiv pentru care sunt de un interes deosebit pentru astronomi în înțelegerea evoluției nebuloasei primordiale și a modului în care s-au format planetele.

Determinarea proprietăților fizico-chimice ale acestor obiecte este unul din domeniile de cercetare cele mai importante dintre științele planetare.

În noaptea de 16 mai 2020 am efectuat observații cu caracter științific la planeta pitică Haumea în urma cărora am determinat perioada de rotație pe baza datelor obținute în aproape 5 ore de observații. Rezultatul ne arată că Haumea se rotește în jurul axei în 3.96 ore, raportul fotometric obținut fiind trimis către Asteroid Lightcurve Photometry Database (ALCDEF).

http://alcdef.org/tmp/chart_LC_195891.png

Haumea este o planetă pitică cu o formă ovoidală descoperită în anul 2004 și care orbitează Soarele în 285 de ani la o distanță medie de 43 de unități astronomice. Ea este considerată al treilea cel mare obiect transneptunian după Pluto și Eris iar numele ei provine de la zeița mamă a insulelor Hawai, unde este asociată cu nașterea și fertilitatea.

În rândul obiectelor transneptuniene ea este un obiect destul de exotic deoarece este primul obiect de acest tip în jurul căruia a fost detectat un sistem de inele dar și pentru că se rotește foarte repede în jurul axei probabil ca urmare a unei coliziuni într-un trecut îndepărtat cu un alt obiect, coliziune care a dus și la formarea a doi sateliți ce orbitează în jurul ei.

Poziția în sistemul solar și elementele orbitale pot fi vizualizate aici:

https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=haumea;old=0;orb=1;cov=0;log=0;cad=0

La data observației Haumea avea magnitudinea de 17.3 (V) și se afla la aproximativ 2 grade sud de steaua Arcturus. O animație cu mișcarea ei de-a lungul celor 5 ore de obsevații se află aici:

Observațiile au fost efectuate la distanță din București folosind un telescop de 0,5m diametru din cadrul rețelei private SkyGems Observatory- Namibia. Analiza fotometrică și obținerea curbei de lumină le-am realizat cu ajutorul programului Tycho.

Text, foto : Prof. Daniel Berteșeanu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *