Data publicării : 5 iulie 2025
Autor Marcel M. Popescu
Eveniment rar! O cometă cu origine interstelară a fost detectată în urmă cu două zile ( 1 iulie 2025) de un telescop chilian. La o zi de la descoperire, am pus telescoapele pe ea ca să vedem și noi de aici din România cum se mișcă printre stele.
Pe listele de observații ale asteroizilor și cometelor a apărut recent un obiect cu denumirea provizorie A11pl3Z. Astfel de însemnări sunt atribuite inițial atunci când se detectează o sursă de lumină ce prezintă o mișcare aparentă față de stelele fixe din fundal. Pentru ca un astfel de obiect să fie confirmat ca asteroid sau cometă, este necesară realizarea unui număr suficient de observații, astfel încât să poată fi determinate cele șase elemente orbitale independente. Obiectul A11pl3Z a fost raportat pentru prima dată pe 1 iulie 2025 de către observatorul ATLAS din Rio Hurtado, Chile. Prin extrapolarea mișcării înapoi în timp, s-a reușit identificarea sa și în imagini obținute anterior în luna iunie de către diferite telescoape. Surpriza a apărut în momentul în care s-a încercat trasarea orbitei: aceasta s-a dovedit a fi hiperbolică, cu o excentricitate de aproximativ 6, indicând că obiectul nu este legat gravitațional de Soare. Cu alte cuvinte, A11pl3Z provine din spațiul interstelar, traversează Sistemul Solar apropiindu-se de Soare cu viteza de ~222000 km/oră (la data observației noastre conform efemeridei JPL) și își va continua drumul înapoi către stele. Este al treilea obiect interstelar cunoscut până în prezent iar vestea descoperirii lui s-a propagat rapid printre astronomii din întreaga lume.
Ca urmare a acestor informații, un grup de astronomi de la Institutul de Științe Spațiale (ISS), format din Bogdan Dumitru, Maximilian Teodorescu și Marcel Popescu, a realizat observații suplimentare în noaptea de 2 spre 3 iulie 2025, de la Observatorul din Măgurele de pe clădirea ISS. Timp de peste o oră, au fost capturate imagini consecutive cu timpi de expunere de 60 de secunde fiecare. Obiectul a fost observat la o altitudine maximă de doar 27 de grade deasupra orizontului, dar a fost detectabil, având o magnitudine aparentă de aproximativ 18 (C), fiind vizibil chiar și pe cadre singulare, nestivuite.
După observații reducerea datelor a fost efectuată de Daniel Berteșteanu din partea Astroclubului București prilej cu care cinci seturi de măsurători ale coordonatelor lui A11pl3Z au fost raportate de grupul nostru către baza de date internațională Minor Planet Center (MPC), nodul central care colectează astfel de observații pentru determinarea orbitelor corpurilor mici din Sistemul Solar.
Având în vedere caracteristicile orbitale ieșite din comun, observatori din întreaga lume au observat acest obiect și au raportat măsurători către Minor Planet Center. Astfel, s-a reușit determinarea unei orbite precise, iar observațiile efectuate cu telescoape mari au indicat semne slabe de activitate cometară. Pe baza acestor date, Minor Planet Center a atribuit obiectului o denumire oficială: 3I/ATLAS (C/2025 N1), unde „3I” indică faptul că este al treilea obiect interstelar cunoscut.
Stivă de 10 imagini care urmăresc direcția de mișcare a obiectului (în consecință stelele apar ca dâre). Cometa 3I/ATLAS este evidențiată la intersecția liniilor roșii
T025m Lacerta, QHY294M, Institutul de Științe Spațiale, Măgurele
Credit: Marcel Popescu- Astroclubul București
Animație a celor 6 stive de câte 10 imagini care prezintă mișcarea aparentă a cometei 3I/ATLAS relativ la stelele din fundal. S-a folosit softul Tycho
Credit: Dan Berteșteanu- Astroclubul București
Autor text: Marcel M. Popescu
În data de 2 iulie 2025 doi astronomi români Felician Ursache (cod L04) și Lucian Hudin (cod M45) au efectuat observații la acest obiect pentru confirmarea poziției și a elementelor lui orbitale. Măsurătorile lor au fost incluse în telegrama M.P.E.C. 2025-N12 emisă de Minor Planet Center la ora 21:31 UT prin care s-a confirmat existența acestui obiect, numele oficial și natura lui cometară.
Felicitări și cer senin!