Data publicării: 4 iulie 2025
În data de 2 iulie 2025 comunitatea astronomică a fost luată prin surprindere de o veste inedită.
Telescopul ATLAS din Chile a observat un obiect nou, denumit A11pl3Z, care nu a mai fost observat până atunci.
Totuși, un asteroid nou nu este o veste atât de incredibilă, astfel de obiecte noi se găsesc destul de des.
Ceea ce face acest obiect extraordinar este că atunci când s-a calculat orbita lui s-a descoperit că el nu face parte din sistemul nostru solar.
Acest corp este un musafir venit din spațiul interstelar, care ne face o vizită și apoi va pleca și probabil va fi pierdut pentru totdeauna de către umanitate.
În noaptea dintre 2 si 3 iulie 2025, comunitatea astronomică și-a îndreptat telescoapele către acest obiect, astfel că spre dimineață obiectul era deja confirmat ca fiind al treilea obiect interstelar observat de umanitate.
Primele două au fost 1I/Oumuamua și 2I/Borisov, iar acum îl avem pe al treilea cu denumirea 3I/Atlas sau C/2025 N1. Obiectul a căpătat două denumiri deoarece este în acelasi timp un obiect interstelar cât și cometă deoarece astronomii au reusit să observe ca acest obiect are și coadă.
În noaptea repectivă am îndreptat și eu telescopul către acest obiect și utilizând tehnici de observare ale asteroizilor am reușit să prind în telescop acest corp.
Am capturat 60 de imagini de câte un minut fiecare, pe care apoi le-am suprapus în așa fel încât să compensez mișcarea asteroidului, motiv pentru care toate stelele apar alungite.
Cu o singură excepție. Chiar la poziția unde site-ul Minor Planet Center și NASA Horizons raportau poziția obiectului, observăm un obiect rotund, care nu a fost alungit de procesul de suprapunere, deoarece mișcarea lui a fost anulată de procesul de suprapunere.
Detalii Tehnice:
Telescop: Skywatcher 200/800
Montura: Skywatcher EQ6R
Camera: ZWO ASI 533MC
Ghidaj: ZWO ASI 220MM si ZWO OAG
Am efectuat 60 de imagini de câte un minut fiecare pe care le-am procesat folosind softul Tycho.
Autor: Tiberiu Savin , Astroclubul Bucuresti, România.