NGC 7000 – Nebuloasa America de Nord de Mihai V. Barbu

T Corona Borealis – mai aproape de momentul în care va deveni Novă? de Razvan Orbu și Marcel M. Popescu
iulie 8, 2025

NGC 7000 – Nebuloasa America de Nord de Mihai V. Barbu

Data publicării :12 iulie 2025

O formă familiară în constelația Lebăda

În constelația Lebăda, una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Căii Lactee, se află NGC 7000 – o nebuloasă de emisie aflată la aproximativ 2.590 de ani-lumină de Pământ. Datorită conturului său, care amintește de harta Americii de Nord, i s-a dat acest nume informal. Zona întunecată din centru sugerează Golful Americii, iar masa luminoasă ce se extinde spre est evocă Coasta Atlanticului. Este o asemănare vizuală surprinzătoare, dar pur întâmplătoare.

NGC 7000 nu este doar un exercițiu de imaginație vizuală: este și o zonă activă de formare stelară. Alături de nebuloasa Pelican (IC 5070), formează un complex vast de hidrogen ionizat, delimitat de benzi dense de praf opac (precum LDN 935). Radiația ultravioletă emisă de stele tinere, ionizează gazul din jur, generând emisia caracteristică în spectrul vizibil – ce poate fi observată cu ajutorul filtrelor narrowband.

În imaginea de față, obținută cu filtre H-alpha, OIII și SII, se pot observa diferitele regiuni ale nebuloasei, fiecare evidențiată prin semnătura sa spectrală atribuită unui canal de culoare: roșu pentru hidrogen, albastru pentru oxigen și tonuri mai subtile, portocalii, pentru sulf. Aceste emisii sunt indicatori direcți ale proceselor fizice complexe care se desfășoară în interiorul norului.

Fotografia a fost realizată în Bucovina, în nopțile de 25 și 26 iunie 2025, folosind echipamentul Astroclubului București. Procesarea a fost începută pe 4 iulie – o dată cu semnificație specială pentru Statele Unite, țară a cărei siluetă apare, în mod curios, proiectată în această nebuloasă.

Această coincidență oferă un prilej interesant de reflecție: în vastul Univers, simboluri familiare de pe Pământ pot apărea proiectate în nori de gaz și praf, fără nicio intenție, dar cu o putere de evocare reală. Fie că e vorba de o formă recognoscibilă sau de o dată simbolică, legătura dintre cer și cultura umană rămâne una subtilă, dar profundă. Iar faptul că această imagine a fost surprinsă într-un colț relativ liniștit al Europei și legată, măcar simbolic, de o sărbătoare americană, reamintește că știința cerului transcende granițele – și oferă, uneori, punți neplanificate între lumi diferite.

Detalii tehnice:

Locație: Bucovina, România

Date captură: 25–26 iunie 2025

Procesare finală: 4 iulie 2025

Echipamentele aparțin clubului nostru de unde au fost împrumutate și utilizate la observații:

Telescop: RedCat 51 v2, 249 mm

Cameră: ZWO ASI 533MM Pro

Montură: Star Adventurer GTi

Control: ASIAIR Mini

Filtre și timpi de expunere:

H-alpha: 2h55min

OIII: 1h40min

SII: 3h00min

Software procesare: PixInsight

Autor: Mihai V. Barbu, Astroclubul București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *