Curba de lumina si ocultatia unei stele de catre asteroidul Huya observate de catre Daniel Bertesteanu

O fotografie cu Luna efectuata de catre Dl. Cristian-Mircea Stancu
21 martie 2019
Ocultatia stelei TYC5061-513-1 de catre asteroidul Huya si curba de lumina observate de catre Radu Gherase de la Valenii de Munte
25 martie 2019

Curba de lumina si ocultatia unei stele de catre asteroidul Huya observate de catre Daniel Bertesteanu

Pe data de 18 martie 2019 în cadrul Astroclubului Bucuresti s-au efectuat observații astronomice în dublă stație (Vălenii de Munte/Jud. Prahova și Traian/Jud. Ialomița) cu ocazia ocultației stelei TYC 5061-513-1 de către Asteroidul 38628 Huya.

Descoperit abia în anul 2000 și cu un diametru cuprins între 400-500 km, Huya este un asteroid transneptunian care are o perioadă de revoluție în jurul Soarelui de 251 ani și care în prezent se află la distanța de 4,1 miliarde de kilometri față de noi. Steaua prin dreptul căreia a trecut –TYC 5061-513-1- are magnitudinea 11,5 (V) și se află în Constelația Ophiucus.

Deși ocultațiile sunt fenomene frecvente la nivel global, nu pot fi observate din România decât foarte rar, deoarece fie au banda de vizibilitate în afara țării, fie nu sunt accesibile instrumentelor noastre, fie se produc în timpul zilei sau noaptea pe cer acoperit. Datele culese în timpul ocultațiilor (curba de lumină a stelei ocultate) oferă informații deosebit de precise despre poziția, dimensiunea, forma și existența unor eventuali sateliți, inele sau chiar a vreunei atmosfere la obiectul care le-a generat.

Ocultația a avut o bandă de vizibilitate în nordul și sud-estul României și a fost observată sincron timp de 45 de minute din 14 stații de observare din care Astroclubul București a avut 2 stații- Radu Gherase (Vălenii de Munte/Prahova) și Daniel Berteșteanu (Traian/Ialomița).

Din Judetul Ialomița (Daniel Bertesteanu) ocultația a avut o durată de 52 de secunde și s-a produs în intervalul 02:53:33 si 02:54:25 (Timp Legal Român) timp în care Steaua TYC5061-513-1 a dispărut din cadre și apoi a reapărut după cum se poate observa în montajul realizat.

Analiza fotometrică preliminară a datelor din stația Traian-Ialomița am efectuat-o în programul Tangra 3 pe o serie de 2484 de cadre FITS centrate în jurul fenomenului și trase în rafală la o expunere de 0.2 secunde printr-o cameră CMOS performantă și un telescop newtonian de 200 mm diametru. Curba de lumină generată ne arată cum strălucirea celor 3 stele de comparație rămâne constantă, în timp ce la steaua TYC 5061-513-1 strălucirea scade brusc, se menține timp de 52 de secunde de-a lungul ocultației și apoi revine la valoarea inițială.

Din profilul obținut se observă cum ieșirea din ocultație s-a produs puțin mai lent decât începutul, fapt care ar putea însemna că asteroidul Huya are o formă ce se poate abate de la forma sferică, lucru care se va putea confirma ulterior de către ceilalți colegi observatori din țară sau străinătate.

AUTOR TEXT, OBSERVATII, CURBA DE LUMINA SI FILM: DANIEL BERTESTEANU (membru al Astroclubului Bucuresti)

CURBA DE LUMINA SI FILMUL OCULTATIEI SE POT VIZUALIZA MAI JOS:

Diagrama și parametrii orbitali ai asteroidului Huya se găsesc aici:

https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=Huya;old=0;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#phys_par

https://minorplanetcenter.net/db_search/show_object?object_id=38628

Cooronatele stelei TYC 5061-513-1 puteti afla accesând linkul următor:

http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-basic?Ident=TYC+5061-513-1&submit=SIMBAD+search

1 Comment

  1. Mirel Birlan spune:

    Felicitari Daniel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *