O supernova (SN2019np) in galaxia NGC 3254 fotografiata cu un telescop de 1.52 m !

Nebuloasa NGC 7380- „Wizzard Nebula” fotografiata prin filtru de hidrogen de catre Daniel Bertesteanu (7 Ian. 2019)
7 ianuarie 2019
Date despre eclipsa de Luna din data de 21 Ianuarie 2019
17 ianuarie 2019

O supernova (SN2019np) in galaxia NGC 3254 fotografiata cu un telescop de 1.52 m !

În noaptea de 9 ianuarie 2019 japonezul Koichi Itagaki observă o supernovă. Este vorba de SN2019np din galaxia NGC 3254 situată la distanța de ~104 milioane de ani lumină în direcția constelației Leul Mic. Imediat se dă alerta iar în câteva ore este observată de astronomi din toată lumea. În scurt timp supernova se analizează spectroscopic și în profilul ei se evidențiază liniile de absorbție ale siliciului ionizat caracteristice supernovelor de tip Ia. Acest tip de supernove se formează în sisteme stelare binare în care o stea pitică albă bogată în carbon absoarbe material de la o stea companion. Acumularea de material duce la creșterea masei stelei pitice iar dacă fenomenul continuă peste o anumită de limită (limita Chandrasekhar) duce la creșterea temperaturii nucleului stelei peste punctul de fuziune al carbonului. Inițierea fuziunii carbonului destabilizează steaua și determină explozia uriașă prin care ia naștere supernova. Din analiza spectrală a profilelor liniilor de siliciu-calciu s-a determinat o viteză a materialului ejectat cuprinsă între 16000-20000 km/s. În acest moment suntem cu 10-14 zile înainte de momentul în care supernova va atinge strălucirea maximă.

Joi 10 ianuarie 2019 în cadrul unui survey coordonat de Dr. astronom Marcel Popescu am avut posibilitatea de a efectua observații la această supernovă pe care am reușit să o fotografiem în infraroșu apropiat folosind Telescopul Carlos Sánchez de 1.52 metri aflat în cadrul Observatorului Teide și sub administrarea Institutului de Astrofizică din Insulele Canare (IAC). Imaginea s-a realizat folosind sistemul MuSCAT2 dotat cu patru camere CCD care observă simultan același câmp, fiecare printr-un filtru diferit. Avantajul acestui sistem este că se pot obține imagini la un obiect concomitent prin 4 filtre ceea ce permite expuneri de patru ori mai multe decât sistemul clasic cu o cameră la un telescop. Astfel sistemul MuSCAT2 oferă o caracterizare fotometrică premium la acele obiecte – asterozii- care se deplasează rapid în câmpul telescopului și care, din cauza rotației în jurul axei proprii, au variații de strălucire într-un timp dat. De asemenea, în detecția de exoplanete efectuarea de observații fotometrice multicolore concomitente permite eliminarea rezultatelor fals pozitive generate de stelele variabile aflate în eclipsă.

Imaginea alaturată este rezultatul unui stack de 6 cadre a câte 60 secunde/filtru și însumează un timp total de integrare de 18 minute. Imaginea finală este realizată în paletă falsă de culori deoarece în caz contrar rezultatul ar fi fost o fotografie dominată de roșu. Pentru mai multă culoare și contrast am asociat cadrele master ale filtrelor pe următoarele canale:

– filtrul r (~550-700nm) în verde-roșu pe canalul de albastru;

– filtrul i (~700-800nm) în infraroșu pe canalul de verde;

– filtrul z(~800-920nm) în infraroșu pe canalul de roșu;

Prin combinarea celor trei canale am obținut o imagine mai apropiată de fotografiile cu galaxii cu care suntem obișnuiți. În cadrul acestui survey am măsurat și magnitudinea supernovei iar valoarea găsită de noi este de +16.7 (R).

Aceste imagini au fost obținute în modul remote (observații la distanță).

La sesiunea de observații, efectuată de la Institutul Astronomic al Academiei Române, au participat si au realizat fotografia (in ordine alfabetica) Simon Anghel, Daniel Berteșteanu, Radu Gherase, Marian Naiman si astronom Dr. Marcel Popescu.

Astroclubul București colaborează în mod constant cu echipa de științe planetare din cadrul Institutului Astronomic coordonată de astronomul Dr. Marcel Popescu pentru a realiza atât proiecte de cercetare cât și de popularizare a astronomiei.

Aceasta postare a aparut mentionata si pe site-ul

Rochester Academy of Science

Rochester Academy of Science, P.O. Box 92642, Rochester, New York 14692-0642

si poate fi vizualizata la adresa:

http://www.rochesterastronomy.org/sn2019/sn2019np.html

Referințe:

Telescopul Carlos Sanchez:

http://vivaldi.ll.iac.es/OOCC/iac-managed-telescopes/telescopio-carlos-sanchez/

Sistemul MuSCAT2:

https://arxiv.org/pdf/1807.01908.pdf

http://vivaldi.ll.iac.es/OOCC/iac-managed-telescopes/telescopio-carlos-sanchez/muscat2/

Supernova SN2019np- Raport TNS, observații și analiză spectroscopică:

https://wis-tns.weizmann.ac.il/object/2019np

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *