Telescopul spaţial James Webb observat de Radu Gherase

Observații la asteroidul 2019 XS de Daniel Berteșteanu, Marcel Popescu și Octavian Blagoi
6 ianuarie 2022
Observarea misiunii spațiale Double Asteroid Redirection Test (DART) de Marcel Popescu, Daniel Berteșteanu și Octavian Blagoi
11 ianuarie 2022

Telescopul spaţial James Webb observat de Radu Gherase

Data 9 Ianuarie 2022

Deşi noi, astronomii, ne ocupăm în general cu studiul obiectelor cereşti desuete, vechi şi îndepărtate, câteodată mai facem excepţii şi observăm obiectele făurite de mâna omului care călătoresc aparent printre stele, mai ales dacă acestea sunt în vogă, precum este cazul telescopului spaţial James Webb, lansat recent chiar în ziua de Crăciun a anului 2021.
Astfel, în seara zilei de 5 ianuarie 2022, colegul nostru Radu Gherase şi-a îndreptat propriul telescop „pământesc” către telescopul spaţial James Web, urmărindu-l în drumul acestuia către destinaţia sa finală aflată la un milion şi jumătate de kilometri distanţă faţă de Pământ în direcţia opusă Soarelui.
Telescopul James Webb poate fi detectat relativ uşor acum pe un cer decent şi cu echipament de amator datorită reflexiilor produse de scutul său termic, deja extins.
Filmul ataşat reprezintă o animaţie de 40 de cadre, fiecare reprezentând o expunere de 30 secunde.
În centrul imaginilor este vizibil telescopul spaţial ce se deplasează încet, aparent printre stele, în drumul său către destinaţia sa finală.
Echipamentul folosit a fost telescopul personal din dotare de 20 cm diametru şi camera CMOS specializată pentru observaţii astronomice împrumutată de la Astroclubul Bucureşti.
Autor Radu Gherase

Film cu deplasarea telescopului spațial James Webb

 

 

 

 

Telescopul spațial James Webb pregătit pentru observații astronomice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *