Observarea tranzitului exoplanetei QATAR- 4b
Observațiile fotometrice sunt proiecte de citizen-science pe care amatorii le pot efectua chiar și cu instrumente mici și prin care pot contribui cu date la cunoașterea și îmbunătățirea informațiilor existente la exoplanete și stele variabile în bazele de date. Prin metoda tranzitului se poate detecta prezența unor planete extrasolare care eclipsează periodic steaua lor gazdă reducându-i cu câteva procente strălucirea aparentă după cum se poate vedea în filmul următor (credit NASA, Jet Propulsion Laboratory, producător Scott Wiessinger (USRA)):
În noaptea de 2 octombrie 2020 am observat tranzitul exoplanetei QATAR- 4b. Steaua gazdă este asemănătoare soarelui nostru și se află la aproximativ 1000 de ani lumină în direcția constelației Andromeda.
Denumirea acestei planete extrasolare a fost dată după consorțiul care a descoperit-o și anume Qatar Exoplanet Survey, rețea de telescoape ce aparține statului Qatar.
QATAR- 4b este de aproape șase ori mai masivă decât Jupiter și se învârte în jurul stelei gazdă în aproximativ două zile la o distanță de 4 milioane de kilometri.
Punând lucrurile în perspectiva sistemului nostru solar, Mercur se află la distanța de 57 de milioane de kilometri față de Soare și îl orbitează în 88 zile.
O reprezentare interactivă a acestui sistem planetar se află la linkul următor (click and drag după ce se încarcă):
https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/3487/qatar-4-b/
Planul orbital al acestei planete este înclinat față de noi cu 88° ceea ce face ca periodic ea să treacă prin dreptul stelei și să o eclipseze diminuându-i strălucirea aparentă. Noi am măsurat durata tranzitului la 118 minute timp în care strălucirea stelei a scăzut cu 0,026 magnitudini raportul fotometric fiind trimis către baza de date Exoplanet Transit Database (EDT).
http://var2.astro.cz/EN/tresca/transit-detail.php?id=1601719308&lang=en
Exoplanetele de tip “Hot Jupiter” precum QATAR- 4b sunt ținte ușor de observat deoarece sunt suficient de mari pentru a bloca o parte decelabilă din lumina stelei în jurul cărora orbitează și au perioada de revoluție foarte mică, faza de tranzit putând fi observată în doar câteva ore de observații chiar și în timpul nopților scurte de vară. Câmpul fotografic al acestei stele poate fi văzut în imaginea următoare:
Tot din aceiași familie de exoplanete descoperite de surveyul QES anul trecut noi am mai observat și QATAR- 1b, un gigant gazos foarte fierbinte despre care puteți afla mai multe detalii la linkul următor:
Cer senin la observații!
Detalii tehnice:
Newton Skywatcher 130/650 corectat cu GPU pe Heq 5 Pro colimat cu Cat’sEye, autofocus pe MoonLite 2’ cu Deep Sky Dad, cameră QHY 163 M. Captură în faza de Lună plină cu SGP, 60 sec/frame, bin 1×1, UV/IR block, Jud. Ialomița.
Bibliografie:
http://exoplanet.eu/catalog/qatar-4_b/
https://svs.gsfc.nasa.gov/13022
Text foto și grafice de Prof. Daniel Berteșteanu