Ocultația unei stele de către asteroidul Europa observată de Ivo Dinev și Daniel Berteșteanu

Poze la Jupiter de Adina Soare
10 septembrie 2020
O nouă imagine cu planeta Marte – autor Radu Gherase
17 septembrie 2020

Ocultația unei stele de către asteroidul Europa observată de Ivo Dinev și Daniel Berteșteanu

Ocultațiile sunt fenomene astronomice de scurtă durată în care obiecte din sistemul solar trec din prin dreptul unor stele diminuându-le pentru câteva secunde strălucirea.

Datele observaționale culese în timpul ocultațiilor oferă astronomilor informații deosebit de precise despre poziția, dimensiunea, forma și existența unor eventuali sateliți, inele sau chiar a vreunei atmosfere la obiectul care le-a generat.

Acum două nopți alaturi de colegul Ivo Dinev de la Observatorul Galilei din Bulgaria am observat în dublă stație (Traian, Jud. Ialomița- România & Silistra-Bulgaria) ocultația stelei TYC 1318-01031-1 din constelația Orion de către asteroidul (52) Europa.

Acest asteroid are un diametru de 300 km și este al șaptelea cel mai mare asteroid din centura principală. Fiind un asteroid cu suprafața alcătuită din compuși pe bază de carbon, Europa are un albedou foarte scăzut și o culoare gri închis asemănătoare asfaltului proaspăt turnat.

O modelare 3D a acestui asteroid se află la linkul următor:

https://3d-asteroids.space/asteroids/52-Europa

În cele două stații de observații ocultația a avut o durată de aproximativ 13 secunde și s-a produs în intervalul 00h12’12” și 00h12’25” UTC timp în care steaua TYC 1318-01031-1 și-a redus din strălucire cu aproximativ 2 magnitudini. Datele culese vor fi raportate către International Occultation Timing Association (IOTA).

Mai jos se poate vedea curba de lumină precum și un scurt video cu dinamica ocultației.

Text, video si grafic de Ivo Dinev si Daniel Berteșteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *